Alles over Kattenvoeders

Prins Special Care

Posted on oktober 3rd, 2009 by kattenvoeders

Prins Special careNa een lange stilte die veroorzaakt is door de verhuizing van een belangrijk lid van ons testteam (Tommie van de Moeshoek), proberen we hier de draad weer op te pakken.

Toen ik in de Dobey te Hengelo (WC Hengelose Es) hondenlijnen aan het bekijken was, kon ik natuurlijk de kattenvoeders niet overslaan. En daar zag ik iets wat ik nog niet eerder tegen was gekomen in dierenwinkels: blikjes Prins Special Care. Een blikvoer met voedingssupplementen  die volgens de fabrikant preventief en probleemoplossend is. Het komt in de variaties tonijn met aloë vera, tonijn met zeewier, kip met rijst en puur kip.
Omdat onze katten geen liefhebbers zijn van rijst en ik mijn twijfels had over zeewier, koos ik voor de tonijn met aloë vera en puur kip.

De supplementen in de blikjes Special Care zijn speciaal ontwikkeld voor katten die een extra ondersteuning nodig hebben in een moeilijke periode. Deze blikjes zijn daarom niet voor dagelijks gebruik bedoeld; eens per week een blikje per kat volstaat.

De verpakking
Klein blikje in de maat van gourmetjes.

De prijs
Ik betaalde 99 eurocent per blikje bij de Dobey in Winkelcentrum Hengelose Es te Hengelo.

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Tonijn met Aloë Vera: tonijnvlees (46%), Aloë Vera gel (5%), water.
Puur Kip: kippenvlees in eigen vocht (65%), water.

 

Gemiddelde analyse

Ruw eiwit 12%
Ruw vet 0,5%
Ruwe celstof 0,5%
Ruwe as 2,0%
   
   
   
   

 

 

Vitamine A 5.000 IE/kg
Vitamine D3 700 IE/kg
Vitamine E 80 mg/kg
   
   
 
Prins Special Care Puur Kip en Tonijn met Aloe Vera

Prins Special Care Puur Kip en Tonijn met Aloe Vera

 

De substantie
Zowel de tonijn als de kip ogen precies wat je er van verwacht. Het kippenvlees oogt van de borst, de tonijn is blank van kleur en oogt ook heel mager.

De geur
De tonijn ruikt niet overdreven sterk naar tonijn. De kip ruikt verrassend genoeg zoetig; alsof er mango of iets dergelijks door heen zit.

De smaak
Dit blik is in beide smaken verreweg de favoriet van alle geteste blikvoeders. Het was in een mum van tijd op.
 

Producent
Dit voer wordt geproduceerd door Prins. Een Nederlandse producent met een enthousiast en betrokken team van medewerkers.

Prins Special care

Prins Special Care

Conclusie van het ‘testteam’
Het testteam is super enthousiast over dit voer. Het menselijk lid van het team vindt het wel pittig aan de prijs, maar aangezien het niet de bedoeling is om het dagelijks te geven compenseert dat de hoogte van de prijs weer. .

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

Hill’s a/d

Posted on november 11th, 2008 by kattenvoeders

Hill's a/dNa alle besprekingen van voedingen voor gezonde en volwassen katten, nu eens een voeding die speciaal bedoeld is voor katten die na ziekte herstellen, en om
kittens te spenen: Hill’s Prescription Diet a/d.

Een voeding die enkel verkrijgbaar is bij dierenartsen, of bij internetsites met een medisch achtergrond zoals medpets.

Wij hebben standaard een aantal van deze blikken in huis. Niet alleen omdat we af en toe kittens hebben, maar ook voor onverwachte situaties. Zoals na onze verhuizing vorig jaar, toen Yasur stopte met eten omdat hij niet kon aarden in de nieuwe omgeving.

rechtstreeks uit het blikDe verpakking
Blikjes van 156 gram die met een lipje open gemaakt kunnen worden. De analyse en ingrediënten staan niet op de individuele verpakking vermeld.

De prijs
Oei, daar komt het weer, de prijs. Iets dat voor mij te weinig speelt, ik weet het weer niet. Ik zoek dit voor jullie uit, even geduld nog!

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Op de individuele verpakking staat dus niets vermeld. Maar op de website is uitgebreide informatie te vinden in de vorm van een folder.
Dit zit er in: varkenslever, kip, maïsmeel, varkensvlees, visolie, calciumcarbonaat, eiwithydrolysaat, kaliumchloride, taurine, magnesiumoxide, vitaminen en sporenelementen.

Gemiddelde analyse

de analyse

Hills a/d aangelengd met warm waterDe substantie
Een paté die er leverachtig uitziet. De paté is geschikt om puur te geven, maar deze is ook aan te lengen tot een papje (bv om kittens te spenen) of nog dunner om via een maagsonde toe te kunnen dienen bij bv katten met anorexia.

De smaak
De bedoeling van deze voeding is dat het zeer smakelijk is, en zelfs de zieke kat die niet lekker is, toch trek laat krijgen. En smakelijk is het, vinden alle katten van ons testteam. Let er wel op dat deze voeding echt lauwwarm geserveerd moet worden om tot zijn recht te komen.


Hills a/d onaangelengd

De geur
Deze voeding heeft een behoorlijk sterke levergeur.


De spijsvertering

We hebben in alle omstandigheden dat we dit blik hebben ingezet (kittens, zogende poezen en zieke katten) nooit negatieve effecten op de spijsvertering waargenomen.

Producent
Hill’s. Kijk op hun website voor meer informatie.lekker!Conclusie van het ‘testteam’

Onze ervaring met dit voer gaat verder dan de test van nu. We hebben het ingezet bij de kittens als overgang van moedermelk naar vastvoer, en ook bij Yasur die niet meer wilde eten. Wij zijn er tevreden over. En zij waren het ook. Maar ook het testteam van nu is tevreden om het gewoon zonder reden te mogen proeven. Het smaakt echt lekker!
En zo is het ook bedoeld, katten moeten geprikkeld worden om
het te gaan eten en dat is wat bij onze katten zeker is gelukt.

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

Renske Vers Vlees Voeding

Posted on juli 13th, 2008 by kattenvoeders

Sinds een aantal weken is er weer wat nieuws onder de zon: Renske vers
menu’s. Voor de kat verkrijgbaar in de varianten kip en vis. Kuipjes met
gestoomde vis of kip, puur vlees/vis zonder plantaardige toevoegingen.

Ik wist dat deze voeding in de handel zou gaan komen, maar testen lukte nog
niet omdat het in de winkels waar ik shop nog niet leverbaar was. Geen nood,
Renske Natuurlijke Diervoeding zelf wist daar zelfs zonder dat ik er om had
gevraagd een mouw aan te passen en zo wil het dat we deze week niet alleen de Renske versvoeding konden testen, maar
ook de droge brokjes van Arden Grange in twee smaken. Arden Grange is een droogvoeding zonder gluten, meer hierover op een later moment.

Wij testten de beide beschikbare smaken van Renske Vers vlees voeding: kip en vis.

Renske Vers Kip menu voor katten

De verpakking
Kuipjes van 125 gram die zonder schaar zijn te openen.
De ingrediënten staan vermeld op de kartonnen verpakking die het kuipje omhult.

Een verpakking als deze is prettig voor de eigenaar van de kat, het karton gaat bij het oud papier en in ons geval gaat in Duitsland de lege plastic verpakking in de Gelbe Sack. Alles kan worden gerecycled.

De prijs
Dit voer is nog maar net op de markt geïntroduceerd en zal in de loop der tijd steeds beter beschikbaar worden bij ‘de dierenwinkel op de hoek’. Maar daar hoef je bij Renske niet op aangewezen te zijn, je kan het ook via de webwinkel bestellen.
Een los kuipje kost € 1,25. Wanneer het in grotere  hoeveelheden wordt besteld, wordt er een aangepaste prijs gehanteerd. Verder is er een spaarprogramma aan deze voeding gekoppeld. Op de verpakking van elk kuipje vindt men 1 waardepunt.
Binnenkort kunnen via de site van Renske de gespaarde punten verzilverd worden voor nuttige kado’s.

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Renske Kip: Kip (minimaal 60%), lam (minimaal 25%), lever (5%), vitaminen
en mineralen.
Renske Vis: Vis (minimaal 60%), lam (minimaal 25%), lever (5%), vitaminen
en mineralen.

Gemiddelde analyse
(voor beide smaken)

ruw eiwit 15%
ruw vet 8,7%
koolhydraten 0
as 3,7%
vezels 1,6%
vocht 71%

Vitamine A 2500 iu / kg
Vitamine D3 200 ui / kg
Vitamine E 16 mg / kg
energiewaarde: ?

Renske vers vlees voeding visRenske Kip

Renske Vers vlees voeding Kip

De substantie
Een paté.

De smaak
In beide voedingen zit lam verwerkt. En dat is een smaak die niet door al onze katten wordt gewaardeerd. Van de kip werd het meest gegeten.

De geur
Echt lekker, je zou er als mens zo aan beginnen. De smaak Kip rook vooral naar lamsvlees en de smaak Vis naar sardines.
De spijsvertering
Met de test (dus eenmalig) hebben we geen problemen op maag en darmen ervaren. Ook niet bij onze Dop, die gevoelig is voor gluten.

Producent
Renske. Kijk op de website http://www.renske.nl/ voor meer informatie.


Conclusie van het ‘testteam’
Een voer dat heel puur ruikt voor een mens. Naast de smaak waar het voer naar genoemd is, bevat het voer 25% lamsvlees. Dat is wel iets waar een deel van onze katten moeite mee had, niet elke kat bij ons lust dit. Maar los van dat lijkt dit een heerlijke pure voeding zonder plantaardige koolhydraatbronnen en daarmee een perfecte anti-allergene voeding.

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

Met dank aan Renske Natuurlijke diervoeding dat we deze voeding gratis mochten uitproberen!

Ingezonden bericht van teststeam 1:

[23 juli 2008]
“Het vrouwtje weet weer helemaal niet waar ze het over heeft. Natuurlijk vinden wij dat lam wel lekker! Maar ze moet natuurlijk niet vergeten om net als bij de andere merken mousse heet water er door te mengen, zodat we de brij heerlijk naar binnen kunnen slurpen. Gelukkig heeft ze dat nu door, en eten wij onze bordjes Renske Vers Vlees Voeding steeds schoon leeg!”

Dibo Menu

Posted on mei 27th, 2008 by kattenvoeders

Dibo MenüVandaag bespreken we de blikken Dibo Menu waarmee Bosch Tiernahrung ons onlangs verblijdde (zie ook Sanabelle Adult, Elegance, Kitten en Sensitive). 
Wij testten een tijdje terug Dibo MENÜ Lamm (per ongeluk twee keer) en Dibo MENÜ Lachs (zalm). Dit blikvoer bevat geen geur- en kleurstoffen en geen conserveringsmiddelen. Er wordt geen meel van botten in verwerkt.

 

 

 

 

 

De verpakking
Dibo MENÜ LammBlikken van 185 gram die zonder blikopener zijn te openen.
De ingrediënten staan duidelijk in het Duits op de verpakking vermeld.

 

De prijs
€ 1,29 per blik. Voor de verkrijgbaarheid kan je mailen naar Anton Bosch (gewoon in het Nederlands): bosch543@zonnet.nl 
Hij kan je vertellen waar dit merk in jouw buurt verkrijgbaar is.

 

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Vlees en dierlijke bijproducten, vis en visbijproducten (Menu Zalm: minimaal 25% zalm; Menu Lam: minimaal 65% lam), granen (minimaal 2% bruine rijst), mineralen en taurine.

 

 

Dibo MENÜ LammLam

Gemiddelde analyse

Dibo menu lam  
Ruw eiwit 11,5%
Ruw vet 6,0%
Ruwe celstof 0,3%
Vocht 79,0%
Ruwe as 1,8%

 

 

Toegevoegde stoffen
per kilo (geldt voor beide smaken’:
 
Vitamine A 2000 IE
Vitamine D3 200 IE
Vitamine E 18 mg
Taurine 1000 mg
   
Dibo menu zalm  
Ruw eiwit 10,5%
Ruw vet 5,0%
Ruwe celstof 0,3%
Vocht 79,0%
Ruwe as 2,1%

Dibo MENÜ Lachs

 

Zalm

 

 

 

 

 

 

 

De substantie
Grove paté met zichtbare rijstkorrels er doorheen. De smaak zalm is lichter van kleur dan de smaak lam.

gemiddeld populair bij ons testteam

De smaak
In de veronderstelling dat ik de eerste keer de smaak rundvlees had getest, heb ik twee keer achtereen de smaak lam aangeboden. De eerste keer kon dit natvoer onze verwende trollen niet bekoren. Enkel Mijntje en Scar namen wat, met de rest konden we de hond en de kippen verblijden.
De tweede keer echter oogde deze grove paté aanzienlijk meer succes, met name vanwege het feit dat Tommie langdurig heeft gesmikkeld. Tommie staat als zeer kieskeurig bekend en is vooral liefhebber van puur vlees.
Maar nog steeds keerden vier van de zeven hun kont naar het bord toe. Ook bij het bord met de smaak zalm zaten dezelfde drie katten heerlijk te smullen, na een tijdje schoof een vierde aan.
Bij dit natvoer wordt het niet gewaardeerd als ik er heet water doorheen meng.

 

De geur
Geen noemenswaardige geur in mijn optiek; echter bij de tweede keer dat ik de smaak Lam aanbood, sprong Yasur (ongeoorloofd) op het aanrecht om alvast uit het blikje te gaan eten terwijl ik foto’s van de substantie stond te nemen. Na het mengen met heet water rook het echt lekker (vond ik zelf).


De kipjes vonden het heerlijk, hier Claartje (rechts) die helaas deze week overleden isDe spijsvertering

De katten die meer van dit natvoer hebben gegeten konden dit voer in alle opzichten goed verdragen.

 

Producent
Bosch Tiernahrung. Kijk voor meer informatie over de Dibo producten op www.dibo.de

 

Conclusie van het ‘testteam’
Slechts een beperkt deel van ons testteam kon dit natvoer waarderen, ondanks de toch wel hoge verwachtingen van het vrouwtje gezien de positieve ervaring met 1 van de droogvoeders van Bosch Tiernahrung die we hebben gehad.
De smaken bevatten naast de dierlijke hoofdeiwitbron (65% in het geval van de smaak lam en 25% in het geval van de smaak zalm) tevens andere dierlijke eiwitbronnen. Het percentage rijst is hoger dan bij de meeste geteste natvoeders op deze weblog. Wellicht is dit de oorzaak van het feit dat dit natvoer niet super populair is bij onze katten, want bv de Vet-Concept Kalkoen waar net zoveel rijst in is verwerkt wordt hier ook afgewezen.

De kippen hebben ook mee mogen genieten van dit lekkere voer, rechts op de foto zie je Claartje die helaas vorige week overleden is.

 

 

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

Gourmet Perle Mini Filets

Posted on mei 23rd, 2008 by kattenvoeders

Gourmet Perle ZalmEén van de natvoeders die we hier zo af en toe in huis hebben, zijn de pouches van Gourmet Perle Mini Filets. We kopen het dan in een zogenaamde Multipack van 4 pouches tegelijk. Er is keuze tussen de packs: er is een variant met vissmaken en een variant met vleessmaken.
Dat wil niet zeggen dat de visvariant enkel pouches met vissmaak bevat; daarvan zijn twee van de vier zakjes met vis (zalm en tonijn).

Wij kozen wel voor één van de vissmaken, namelijk de zalm.

 

 

De verpakking
Pouches van 85 gram die zonder schaar zijn te openen.
De ingrediënten staan niet op de pouches vermeld. Omdat ik alweer te voortvarend te werk ben gegaan, was de folieverpakking die om de pouches zat al in de gele zak door de vuilnismannen opgepikt. Op een later moment voeg ik hier nog in of op die verpakking de inhoud wel op stond vermeld.

Het openen van een zakje van Gourmet Perle levert bij ons vaak irritatie opDe manier waarop je deze verpakking opent, is een universele die bij de pouches van de meeste merken wordt gehanteerd. Echter bij het materiaal dat voor de Gourmet Perle zakjes wordt gebruikt, ben ik steeds in gevecht om het zakje goed open te krijgen. Dit geldt overigens ook voor de Felix pouches, die ik op een later moment zal bespreken. Bij al dit soort zakjes lukt het me me niet om het hele stripje er in 1 keer vanaf te scheuren. Dan blijft het aan de kant waar ik niet begon te scheuren nog vastzitten. Bij paté is dat niet zo erg, dan laat ik het
voor wat het is. Maar in het geval van stukjes in saus sleur ik dan met dat stripje door de saus en maak er een puinhoop van op het aanrecht. Vanaf de andere kant terugscheuren zodat het dan toch helemaal los los komt kan bij een aantal merken, maar bij deze verpakking lukt me dat steeds niet. Dit kan ook aan mij liggen: het is me ook nog steeds niet gelukt om de pakken gemalen koffie zonder schaar te openen.

 

De prijs
Ongeveer tussen de € 0,75 (Albert Hein) en € 0,84 (Pets Passion) per zakje, indien per vier gekocht. De losse zakjes bij de supermarkt zijn aanzienlijk hoger geprijsd.

 

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Deze informatie volgt, indien dit op de folieverpakking staat die de vier pouches bundelde.

 

Gourmet Perle Zalm

Gemiddelde analyse
Zie hierboven.

 

 

dat smaakte goed!De substantie
Tot ‘filetjes’ geperste substantie in een royale hoeveelheid gebonden jus.

 

De smaak
Een groot succes, vijf van de zeven vielen er op aan. Sauterne trok zich onder het geweld van de rest terug en Mijntje koos zoals gewoonlijk voor de gekookte koolvis.

 

De geur
Behoorlijk dominant, echt een kattenvoerlucht.

 
De spijsvertering

We hebben deze pouches al langer, ze vormden voor de spijsvertering nooit een probleem.

 

Producent
Purina. Kijk op de website http://www.gourmetkat.nl/ voor ‘meer’ informatie.

 


Conclusie van het ‘testteam’

Ondanks de ergernissen van het vrouwtje over de verpakkingen zal ze dit natvoer nooit overslaan. Het is simpelweg te lekker. En zo makkelijk verkrijgbaar: gewoon bij de supermarkt om de hoek. Of het een natuurzuivere voeding is? Zolang we de ingrediënten en hun herkomst niet kunnen opnoemen laten we ons daar niet over uit. Maar lekker is het wel hebben we ons laten influisteren. Misschien wel net zo lekker als die frikadel speciaal die het vrouwtje af en toe eet en waarvan ze ook niet weet wat daar in zit?

 

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

Vet-Concept Rendier

Posted on mei 20th, 2008 by kattenvoeders

Vet-Concept natvoer voor kattenNa de tegenvaller van twee van de droogvoeders van Vet-Concept, besloten we om het blikvoer te gaan testen. We lieten zes verschillende smaken komen, waarvan we dit keer de smaak ‘rendier’ hebben getest in de grootte van 200 gram. Alle natvoeders van Vet-Concept zijn glutenvrij en bevatten minstens 70% vlees dat overigens van levensmiddelkwaliteit is. De voeding is vrij van conserveringsmiddelen en kleur-, geur- en smaakstoffen.

 

De verpakking
Blikken van 100, 200 of 400 gram die zonder blikopener zijn te openen.
De ingrediënten staan duidelijk in het Engels en Duits op de verpakking vermeld.

 

De prijs
€ 1,45 per blik van 200 gram (€ 1,25 per blik van 100 gram en € 1,85 per blik van 400 gram).

 

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Vlees en dierlijke bijproducten (uitsluitend rendier), groenten (aardappel, cichorei), mineralen, olieën en vetten (zwarte komijnolie).

Vet-Concept Rendier

Gemiddelde analyse

Ruw eiwit 10,5%
Ruw vet 5,9%
Ruwe celstof 0,5%
Vocht 79,0%
Ruwe as 2,0%

 

 

Toegevoegde stoffen
per kilo:
 
Vitamine A 2000 IE
Vitamine D3 200 IE
Vitamine E 20 mg
Taurine 1000 mg

Energiewaarde: 470 KJ / 100 g

 
Tommie verkiest de met heet water aangelengde variantDe substantie
Vet ogende grove paté met enkele kleine blokjes aardappel.

 

De smaak
Nou, dat was wennen hoor, rendier, DAT hadden ze nog nooit gehad. Er werd in ploegen aangeschoven, want aanvankelijk durfden ze het nog niet zo aan.
Maar nadat iedereen geproefd had, waren ze er niet meer bij weg te slaan.
Sommigen hadden er graag heet water doorheen gemengd, anderen verkozen het puur.
Maar 1 ding viel echt op: de aardappels werden er het eerste uitgepikt en dat was nou net het laatste wat ik had verwacht.

 

De geur
Bij het opentrekken van het blik werd er niet echt geschreeuwd. Zelf vond ik het wel bijzonder smakelijk ruiken, ik vond het merkbaar dat het gaat om voer dat enkel uit voor menselijke consumptie goedgekeurde grondstoffen wordt samengesteld.

 
Vet-Concept RendierDe spijsvertering

De katten hebben meer dan het dubbele gegeten van wat ze normaal aan natvoer krijgen. Ondanks dat lag het lekker op de maag en hadden de darmen geen enkel probleem met de vertering ervan.

 

Producent
Vet-Concept.

 

Conclusie van het ‘testteam’
Na even te moeten wennen aan iets totaal nieuws, waren alle katten totaal om en is het hele blik in één keer leeggegeten, hetgeen over de smaak genoeg zegt. Het is tot dusver het enige blikvoer dat glutenvrij is. Door de keuze van een enkele eiwitbron en koolhydraatbron past het ook prima in een uitsluitingdieet in het geval van voedselallergie.
De 100 gram blikken zijn wel vrij prijzig in verhouding tot de grotere maten.

 

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

 

NB Inmiddels hebben we ook de smaken Kalkoen en Konijn en lever geprobeerd. Bij de kalkoen waren hele gekookte rijstkorrels verwerkt, daar zijn ze hier niet zo van gecharmeerd.
Bij de variant Konijn en lever waren we geschokt een heel aantal doperwten aan te treffen, terwijl dit niet tot het lijstje ingrediënten zoals vermeld op de verpakking hoort. Dit doet ons toch ernstig twijfelen aan de betrouwbaarheid van de vermelding op de verpakkingen. [31 mei 2008].

Sheba – deel 1

Posted on mei 19th, 2008 by kattenvoeders

Sheba Kalfshapje in sausZo af en toe geven we onze katten Sheba. Niet regelmatig: ik vind het duur in vergelijking met de puurheid van het product. Maar bij een bekende discountsupermarktketen is dit merk in verpakkingen van 4 kuipjes wat voordeliger aan te schaffen. Dus kocht ik 2 keer 4 kuipjes in verschillende smaken.

De verpakking
Kuipjes met naar keus brokjes in saus of een menu (een soort van paté). Ze zijn naast in losse verpakkingen ook verkrijgbaar in meer voordelige doosjes met vier kuipjes. Hier beelden we een kuipje af die we in ons woonland kochten, maar uiteraard is deze smaak ook in Nederland verkrijgbaar.

ShebaDe prijs
De adviesprijs is € 0,82 per kuipje.

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Sorry, vergeten op te nemen en de verpakking ligt inmiddels in de afvalemmer.

Gemiddelde analyse
Hiervoor geldt helaas hetzelfde…
 

die grote stukken zijn hier niet echt een succesDe substantie
Brokjes in jus.

De smaak
De jus beviel prima, maar onze katten zijn geen liefhebbers van grote brokjes in hun blikvoer. Zelfs prakken, wat ik uiteindelijk maar deed, leverde nog een bord met flink wat restjes op toen de laatste kat (Yasur) ook was vertrokken. Maar de hond vond het wel lekker!


Beer lust de resten wel.De spijsvertering

Er werd te weinig van gegeten om hieruit conclusies te trekken.

Producent
Mars, die een aparte site voor Sheba heeft ingericht:
http://www.sheba.nl/

Maar verwacht daar geen helder overzicht van de producten. Wel een gelikte site die de nieuwe producten in de blijkbaar gewenste stijl aanprijst.


Conclusie van het ‘testteam’

Toevallig troffen we met deze smaak een minder populaire. Onze katten houden niet van brokjes, maar wel van de saus. Eerder had ik al een andere smaak aangebroken met een soort van schilfertjes in de saus (helaas niet vastgelegd en daarom niet in deze bespreking opgenomen), en die was een supergroot succes.
Hier laten we het niet bij hoor, we voegen binnenkort gewoon een nieuw testverslag toe van een andere smaak. Genoeg keuze! Want dat kan je de verpakkingen van Sheba nageven: in een verpakking van 4 zijn ook 4 verschillende smaken ingesloten.

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

Almo Nature (blik)

Posted on mei 15th, 2008 by kattenvoeders

Almo Nature Adult Cats MeerestieremischungEnthousiast geworden over het testen van luxe natvoeders, bestelden we bij bij een internetwinkel 24 blikjes Almo Nature Adult van 70 gram in verschillende smaken. Deze maat blik is verkrijgbaar voor kittens (1 smaak), senioren (1 smaak) en volwassen katten (maar liefst 30 smaken!). Nu Doppie weer opgeknapt is door zijn medicijnen, vonden we dat een puur blikvoer wel weer voorzichtig getest kon worden. We bespreken hier twee smaken: de gemengde zeevruchten (vorige week al geprobeerd) en de zalm met kip die ik ze nu voorzette.

Almo Nature zalm met kip

 

De verpakking
Het gaat om een klein formaat blikje van 70 gram, dat met een lipje zonder blikopener is te openen. De kans is niet zo groot de je voor het eerst een dergelijke verpakking treft, maar voor het geval dat wel zo is staat op het deksel afgebeeld Deksel Almo Naturehoe deze te openen. Op het etiket staat leesbaar in meerdere talen vermeld wat de ingrediënten van het blikje zijn.

 

De prijs
De adviesprijs per blikje schijnt 99 eurocent te zijn, maar daar heb ik dit product in Nederland nog niet voor kunnen vinden (de consumentenprijs ligt altijd hoger, gemiddeld € 1,05).

 

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
De gemengde zeevruchten: Witvis (45%); kokkels (14%); inktvis (9%); garnalen (7%); visbouillon (24%); rijst (1%).
De zalm met kip: zalm (37,5%), kip (37,5%), visbouillon (24%), rijst (1%).

 

Gemiddelde analyse (zoals vermeld op de verpakking)
De gemengde zeevruchten:

ruw eiwit 16,0%
ruw vet 1%
ruwe as 2%
ruwe celstof 1%
vocht 82%

De zalm met kip:

ruw eiwit 18,0%
ruw vet 2%
ruwe as 2%
ruwe celstof <1%
vocht 78%

 

 

Almo Nature Zalm met kip

 

De substantie
Heel duidelijk is te zien wat de ingrediënten van het blikje gemengde zeevruchten zijn. De kleine garnaaltjes, de kokkeltjes en de inktvisringetjes worden omringd door kleine rafeltjes witvis, in amper bouillon.
De inhoud van het blikje zalm met kip oogt droger en meer gaargekookt. Dunne rafeltjes kip zijn gemengd met stukjes zalm.

 

De geur
Wat betreft de gemengde zeevruchten: dit valt moeilijk om objectief te beoordelen; ik opende dit blikje om half vijf ‘s ochtends en de geur van schaaldieren cq havenslib drong nogal onvoorzien mijn neus binnen. Het ruikt in ieder geval zeer sterk, de hond stond kwijlend op de drempel van de keuken toe te zien hoe ik het voer op het bord uitspreidde.
Geleerd van deze ervaring heb ik het blikje zalm met kip op een later tijdstip van de dag geopend. Dit rook ook erg sterk naar vis, een vrij scherpe geur. Voor hen die vietnamese vissaus kennen: dit komt in de richting.

 

De smaak
Almo Nature Gemengde ZeevruchtenDe gemengde zeevruchten: vier van de 7 katten durfden het aan om dit sterk ruikend prutje uit te proberen. Twee daarvan liepen al snel weg naar het bord koolvis dat ik ook had staan. Die laatste twee lieten ongeveer een kwart blikje aan hoeveelheid staan. Oordeel van de hond: verrukkelijk! Eindelijk mocht hij ook eens meeproeven.
De zalm met kip: Sauterne zag het al gelijk, niks voor haar, te droog gekookt. De overige 6 waren super enthousiast en het bord ging tot het laatste kruimeltje leeg. 

 Proeven van Almo Nature zal met kip

NB let bij deze foto op het bord boven: dit is de gekookte koolvis die ik standaard naast een ander natvoer aanbiedt. Mijntje is daar vrijwel altijd bij te vinden, maar de Almo Nature zalm met kip rook en smaakte duidelijk beter in haar ogen dan de koolvis.

 

De verdragelijkheid
De gemengde zeevruchten: Nog naast het bord keerd Scar haar maag om, waarna ze vrolijk aan het bord koolvis aanschoof en daar verder ging met eten (en dit niet uitkotste).
De zalm met kip: deze smaak werd op maag en darmen prima verdragen.

 

Producent
Almo Nature: http://www.almonature.co.uk/ of kijk voor een Nederlandstalige site op http://www.almonature.be/Nederlands/home.htm

 

Conclusie van het ‘testteam’
Dit voer bevat naast de verse zeevis (geen kweek) en hormoonvrijvlees van vrije uitloopkippen geen verdere toevoegingen behalve 1% rijst. De prijs is gemiddeld voor een natvoeding dat uit enkel vlees of vis bestaat. Helaas werden schaaldieren niet door onze katten gewaardeerd en al moet het er voor liefhebbers hiervan heel aantrekkelijk uitzien en ruiken, ook aan mij is deze smaak niet besteed. Wellicht dat we voor deze smaak nog een ander testteam aanstellen, we hebben namelijk nog drie blikjes staan.
Duidelijk bleek met de test van de smaak zalm en kip dat het ongenoegen van onze katten over Almo absoluut niet lag aan de kwaliteit ervan. Op stapel staan nog de smaken kalf en kipfilet, wellicht dat we deze smaken nog een keer apart bespreken.

 

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!”

Natures Menu

Posted on mei 10th, 2008 by kattenvoeders

Natures Menu

Een merk dat onze katten hier regelmatig krijgen, is Natures Menu. Ondanks dat ze het vaker eten, blijft het een zeer populair merk. Met name de smaken vis en rund vinden gretig aftrek. Dit merk is voor katten verkrijgbaar als natvoer in drie smaken voor volwassen katten (rund en hart; kip, zalm en tonijn; kip en kalkoen), en een smaak voor kittens (kip).

De maaltijdzakjes bevatten 70% vlees en/of vis en een niet nader benoemd percentage plantaardige derivaten.

Wij testen hier de smaak Rund en hart.

De verpakking
Het gaat om een maaltijdzakje van 100 gram dat in een totaalverpakking van 12 zakjes in een doos wordt geleverd (gemengd of per smaak gesorteerd). Het zakje is zonder schaar open te scheuren. De ingrediënten staan in diverse talen op het zakje en op de doos vermeld.

een gemalen substantie dat in het zakje werd gekookt

De prijs
De adviesprijs konden we niet vinden, maar we kunnen wel een prijsindicatie geven: wij zagen prijzen varierend van € 8,80 (Gropet) tot € 11,40 (B.D.B. NATUURLIJKE DIERVOEDING & VACHTVERZORGING). Bij dit laatste adres zijn de zakjes overigens ook los verkrijgbaar (€ 0,95 per stuk).

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Tenminste 40% rund; tenminste 31% kip; mineralen; plantaardige derivaten; suikers van diverse bronnen.

Een groot succes, enkel Mijntje verkiest een bord Alaska koolvisfilet boven Natures Menu Beef and Heart

Gemiddelde analyse (zoals vermeld op de verpakking)

ruw eiwit 11,0%
ruw vet 4%
ruwe as 2,5%
ruwe celstof 0,2%
vocht 81%
vitamine D3 130iu/kg
tocopherol 30iu/kg

De substantie
Tot paté gepureerd gekookt vlees.

De geur
Natures Menu ruikt sterk; echt een kattenvoerlucht. Maar dit wordt door het de vierbeners van het testteam zeer gewaardeerd, zo getuige hun stemmen als ik het klaar maak. Net zoals met meer voeders, stellen ze het extra op smaak als ik een klein beetje kokend water toevoeg, waarmee het geheel nog sterker gaat geuren.

De verdragelijkheid
Dit product wordt (overigens in alle smaken) prima door al onze katten verdragen.

Producent
De meest volledige site die we konden vinden, is helaas Engelstalig: http://www.naturesmenu.co.uk/

Conclusie van het ‘testteam’
Dit voer in patévorm, dat geen conserverings-, kleur- of geurstoffen bevat, wordt door 6 van de 7 katten van het testteam zeer gewaardeerd. Tot dusver is dit het meest gewaardeerde natvoer onder ons dak. De naam van de geteste soort doet vermoeden dat het enkel om rundvlees gaat, gezien het grote aandeel kip is dit enigzins misleidend.
De prijs is heel schappelijk voor een natvoeding die uit enkel vlees of vis bestaat. Gezien de grote prijsverschillen tussen leveranciers, is het wel een zaak om op te letten waar u dit product inkoopt.

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!”

Gourmet Diamant

Posted on mei 8th, 2008 by kattenvoeders

Gourmet Diamant Mini Filets met smakelijke KalkoenVoordat we een ander testteam dan het tot nu toe gebruikelijke over Nutro Choice (droge brok) aan het woord laten, eerst weer een logje waarin een natvoer wordt besproken.

Om meer specifiek te zijn: Gourmet Diamant ‘Mini Filets met smakelijke Kalkoen’. Het is een gemakkelijk verkrijgbaar product, dat zelfs in verschillende supermarkten te koop is.

 

De verpakking
Het gaat om een klein formaat blikje van 85 gram, dat met een lipje zonder blikopener is te openen. Het etiket heeft de uitstraling van de naam: met schitteringen en paarlemoerachtige kleuren. Het etiket is erg volledig als het gaat om de ingrediënten in meedere talen. Vanwege de grootte van het etiket zou er wel een vergrootglas bij geleverd mogen worden om het te kunnen volgen. 

 

De prijs
De adviesprijs per blikje is € 1,05, maar zoals dat doorgaans bij adviesprijzen het geval is, wordt ook hierbij in meer of mindere mate door de verschillende verkoopadressen afgeweken.

 

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Vlees en dierlijke bijproducten (waarvan min 4% kalkoen), plantaardige eiwitextracten, vis en visbijproducten, mineralen. Met in de EG toegestane kleurstoffen.

Sauterne heeft al genoeg aan de geur om te beoordelen dat ze het niet blieft

Gemiddelde analyse (zoals vermeld op de verpakking)

koper (als kopersulfaat) 0,62 mg/kg
vitamine A 1.110 IE/kg
vitamine D3 140 IE/kg
vitamine E (α-tcopherolacetaat) 10 mg/kg
ruw eiwit 14,0%
ruw vet 3,5%
ruwe as 2,5%
ruwe celstof 0,50%
vocht 77,5%

De substantie
inhoud van een blikje Gourmet Diamant Mini Filets met smakelijke KalkoenDe inhoud van het blikje ziet eruit wat de naam doet vermoeden: als sliertjes filet, hoewel er iets in het uiterlijk ervan doet vermoeden dat dit niet het geval is maar het eerder om tot sliertjes geperst gemalen vlees gaat.

De geur
Het gaat om een sterk geurend geheel, waar de katten gillend op af kwamen.

De verdragelijkheid
Dit blik werd zowel kwa maag als darmen zonder problemen door onze katten verdragen.

Producent
Gourmet wordt geproduceerd door Purina. Er is een aparte site ingericht voor deze productlijn: http://www.gourmetkat.nl/.

Conclusie van het ‘testteam’
Het menselijk lid van het testteam vond de prijs voor een toch minder puur product dan bijvoorbeeld Snoezepoes, wat aan de hoge kant. Naast dierlijke grondstoffen is er tevens gebruik gemaakt van plantaardige eiwitten en verder bevat deze blikvoeding kleurstoffen.
De naam van de voeding is ietwat misleidend gezien het geringe bestanddeel kalkoen.
Desalniettemin genoten de katten met volle teugen (op Sauterne na) en bleef er voor de hond geen kruimeltje over om nog van het bord te likken.

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!”

Copyright © 2009 Alles over Kattenvoeders. Theme by THAT Agency powered by WordPress.