Alles over Kattenvoeders

Arden Grange Adult Kip en Rijst / Adult Zalm en Rijst

Posted on juli 16th, 2008 by kattenvoeders

Arden GrangeZoals al in het vorige logje aangegeven, kregen we van Renske Natuurlijke diervoeding de gelegenheid om twee smaken Arden Grange uit te proberen: de Adult with fresh salmon & rice (zalm) en de Adult with fresh chicken & rice (kip). De Arden Grange voedingen zijn glutenvrij.

“Alle producten van Arden Grange zijn vrij van graan, rund, soja en zuivelproducten. Aan al onze producten zijn de prebioten MOS en FOS toegevoegd die, de groei van goede bacteriën in de maag en ingewanden bevorderen en die er op hun beurt voor zorgen dat de groei van slechte, schadelijke bacteriën in de darmen beperkt wordt. Alle producten van Arden Grange bevatten géén kunstmatige kleur, geur en smaakstoffen en worden door middel van natuurlijke ingrediënten zoals gemengde tocoferols en rozemarijnextract. Ons “Gegarandeerd niet op dieren getest” logo geeft aan hoeveel we geven om het welzijn van alle dieren. We hebben nog nooit, en zullen ook nooit, geld stoppen in projecten waarbij dierproeven worden gedaan!”

Het verwerkte kippenvlees is van scharrelkippen en voor menselijke consumptie geschikt.

De verpakking Aangezien wij enkel de proefzakjes kennen, kunnen we hier niets over zeggen. Maar wie ons hierbij met de eigen ervaring kan helpen is van harte welkom om een reactie te plaatsen!

Arden Grange Adult Zalm & Rijst en Adult Kip & Rijst

De prijs Per 2,5 kilo € 14,00.

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking) Adult Kip & Rijst:  Kippenmeel* 30%, Hele maïskorrels 16%, Hele rijstkorrels 16%, Gedroogde biergist, Kippenvet*, Bietenpulp, Verse kip (Min 5%), Eipoeder, Vismeel*, Visolie*, Cellulose, Mineralen, Vitaminen, Nucleotiden, Prebiotische FOS, Prebiotische MOS, Cranberry Extract, Taurine. * Geconserveerd door middel van gemengde tocopherolen en rozemarijnextract. Adult zalm & Rijst: Verse zalm (Min 26%), Hele rijstkorrels (26%), Kippenmeel*, Kippenvet*, Hele maïskorrels, Eipoeder, Bietenpulp, Vismeel*, Gedroogde biergist, Visolie* Cellulose, Mineralen, Vitaminen, Nucleotiden, Prebiotische FOS, Prebiotische MOS, Cranberry Extract, Taurine. * Geconserveerd door middel van gemengde tocopherolen en rozemarijnextract.

Gemiddelde analyse (zoals vermeld op de verpakking)

Zowel de Adult Kip & Rijst als de Adult Zalm & Rijst:
Ruw eiwit 31,0%
Ruw vet 19,0%
Ruwe celstof 2,1%
Ruwe as 6%
Vocht 8%
Omega 6 3,98%
Omega 3 0,6%
Vitamine A 20.000 IE/kg
Vitamine D3 1.200 IE/kg
Vitamine E 135 mg/kg
Calcium 1,10%
Fosfor 0,85%%
Koper 18 mg/kg
Taurine 0,23%
Voedingswaarde: Adult Kip & Rijst 414 Cal/100g; Adult Zalm & Rijst 417 Cal/100g

Arden Grange Kip & Rijst Arden Grange Zalm & Rijst

De substantie Adult Kip & Rijst: donker gekleurde ietwat vettig ogende kogelvormige brokjes van wat kleiner dan gemiddeld formaat. Adult Zalm & Rijst: driehoekige brokjes van wat kleiner dan gemiddeld formaat. Mijntje vond de Arden Grange niet zo lekker ruiken

De geur Ik ben snipverkouden op het moment en kan hierover niet oordelen. Mijntje echter wel; die vond het blijkbaar niet appetijtelijk ruiken en heeft verder niet meegeproefd.

De smaak Het testteam is verdeeld in de meningen. Doppie heeft beide smaken uitgebreid getest en ze goed bevonden. Hij neigde wel het meest naar de Kip & Rijst. Yasur en Scar aten ook mee van de kip.

De spijsvertering Ons grootste proefkonijn wat dit betreft is Doppie en aangezien hij ook goed van de brokjes heeft gegeten kunnen we concluderen dat deze maaltijden zowel op maag én darmen prima vallen.

Doppie heeft beide smaken Arden Grange grondig getest en goed bevonden

Producent Arden Grange is een familiebedrijf in Groot Brittanië. Op de website kunt u een verkooppunt bij u in de buurt opzoeken. Of online bestellen via Renske Natuurlijke diervoeding, waarna het door een pakketdienst bij u thuis wordt afgeleverd.

Conclusie van het ‘testteam’ Een verantwoorde glutenvrije kattenvoeding. Tot nog toe zijn er nog maar enkele voeders door ons getest die zich glutenvrij konden noemen (Vet-Concept, Almo Nature en Cat Lovers Gold), daar is met Arden Grange een vierde bij gekomen. Met name de smaak Adult Kip & Rijst werd hier door de meeste katten wel gewaardeerd, door Doppie in het bijzonder. De smaak Adult Zalm en Rijst werd enkel door hem lekker gevonden.

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

Vet-Concept (droog)

Posted on mei 11th, 2008 by kattenvoeders

VetConcept Cat Care SensitiveAl jaren lonkte ik naar de voeding van Vet-Concept. Diervoeding die is gefabriceerd enkel uit producten die ook voor menselijke consumptie zijn goedgekeurd.
En wat een site, wat een schitterende foto’s. De producten die daar afgebeeld zijn (met name de snacks voor hond en kat) deden zelfs bij mij bijna het water in de mond lopen. Kennissen van me hadden niets dan lof over voor het voer dat zij hun boxers voerden.
Het feit dat dit een Duits merk is (wederom, we wonen niet voor niets in dit land) is geen hindernis voor de Nederlandse consument die Duits kan lezen om de producten te bestellen. Weliswaar is de site niet in het Nederlands, aan de telefoon word je doorverbonden met iemand die begrijpt waar je het over hebt als je Nederlands spreekt. De bestellingen worden daarna keurig tot aan je voordeur geleverd door dit bedrijf.

Toen wijzelf  eenmaal in Duitsland gevestigd waren, stond er al helemaal niets meer in de weg om toch eens wat van deze zuivere voeding te gaan bestellen. Hier komt het zelfs gewoon met de dagelijkse post mee bezorgd.

 

De verpakking
Vet-Concept wordt geleverd in een papieren zak die je milieubewust bij het oud papier kan voegen. Het is dan ook wel wijs om na levering de inhoud in een goed afgesloten ton te bewaren. Op het op de zak geplakte etiket staat de inhoud duidelijk vermeld. Of dit in Nederland in het Nederlands is, kan ik hier niet aangeven aangezien wij hier in Duitsland uiteraard een Duitse zak ontvingen.
De verpakkingen zijn verkrijgbaar in groottes van anderhalf, drie of tien kilo.

VetConcept Cat Maxi

 

De prijs
Vet-Concept is enkel via de producent leverbaar. De beide geteste varianten kosten per 1,5 kilo € 14,90 exclusief bezorgkosten. Bij bestellingen vanaf  14,90 euro worden er geen bezorgkosten gerekend.

 

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Vet-Concept Cat Maxi: vlees en dierlijke bijproducten (pluimvee-, konijnen- en lamsmeel), granen (maïs, rijst), oliën en vetten, plantaardige bijproducten (suikerbietenpulp), eieren en eiproducten (poeder van het gehele ei), mineralen, (gefermenteerde) gist, zeewier, lijnzaad, taurine, kruiden.

Vet-Concept Cat Care Sensitive: Vlees en dierlijke bijproducten (zalmmeel, konijnenvleesmeel), granen (maïs, rijst, aardappelmeel), oliën en vetten (vis, gevogelte vet), melassepulp, poeder van het gehele ei, gefermenteerde gist, zeewier, mineralen, taurine, kruiden.

De kattenvoeders van Vet-Concept zijn glutenvrij.

 

Gemiddelde analyse (zoals vermeld op de verpakking)

Vet-Concept Cat Maxi  
ruw eiwit 32,4%
verteerbaar ruw eiwit 29,8%
ruw vet 15,8%
ruwe as 6,9
ruwe celstof 3,2%
calcium 1%
fosfor 0,7%
natrium 0,35%
magnesium 0,08%
kalium 0,50%
   
energiewaarde: 1730 KJ / 100g  
 
 
Vet-Concept Cat Maxi  
 Vet-Concept Cat Maxi
 
Vet-Concept Cat Care Sensitive  
ruw eiwit 34,6%
verteerbaar ruw eiwit 31,8%
ruw vet 9,2%
ruwe as 7,2
ruwe celstof 3,2%
calcium 1,25%
fosfor 0,85%
natrium 0,30%
magnesium 0,08%
kalium 0,50%
   
energiewaarde: 1615 KJ / 100 g  

Brok VetConcept Cat Care Sensitive

 

 

 

 

Vet-Concept Cat Care Sensitive

De substantie
De Cat Care Sensitive bestaat uit middelgrote platte ronde brokjes, van een bruinrode kleur. De Cat Maxi bevat grote ronde brokken met afgeplatte hoeken in een donkerbruine kleur.

 

De smaak
Deze twee brokken zijn samengevoegd in één bespreking, en dat is niet voor niets. Het was simpelweg geen succes. Ik bied de brokken steeds opnieuw aan maar de bakjes worden maar niet leeggeten. De enige succesfactor is het werpen van de afzonderlijke brokjes van de Cat Maxi door de hal. Dan stormen er een paar katten en de hond achteraan en dat zorgt voor een hoop pret! 


Enkel Mug vond VetConcept wel heel erg lekkerDe spijsvertering

De Sensitive werd door een paar van de katten naast hun voeding toch geprobeerd, helaas met diaree als resultaat. Misschien moest dit voer met nog meer beleid worden geïntroduceerd. De Maxibrokken werden niet van het schoteltje gegeten, maar worden nog steeds met mate door de hal gegooid. De hoeveelheden die de katten opnemen zijn zo gering dat we niets over de pijsvertering bij gebruik op langere termijn kunnen zeggen.

 

Producent
Vet-Concept


Conclusie van het ‘testteam’

Ondanks dat (of misschien juist doordat)
we zo vol verwachting waren, hebben onze katten ons verteld dat deze varianten in ieder geval niet de moeite waard waren. Enkel Mugje at van de twee smaken.

De prijs ligt in de hogere klasse (vergelijkbaar met Royal Canin). De milieu bewuste verpakking spreekt ons aan en past bij de uitstraling van dit natuurvoer.
Het oordeel van het menselijk lid van het testteam staat tegenover het smaakoordeel van de katten; en daarom is er op dit moment al een bestelling van het natvoer van VetConcept onderweg om te kunnen bespreken.

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

NB [31 mei 2008] – positief hertest!
Zoals al bij het profiel van de leden van testteam 1 is vermeld, heeft Doppie vrij gevoelige darmen. Met zijn blaasonsteking heeft hij een korte kuur antibiotica gehad, met als gevolg (ondanks de Pro-Kolin die een goede darmflora in de hand werkt) dat Doppie behoorlijk aan de diarree was. Dit was voor ons ook gelijk een moment om te proberen te achterhalen wat er dan in de voeding die hij krijgt is waar hij vooral gevoelig voor is. Hier zijn we niet helemaal achter gekomen, in ieder geval hadden de ‘probleemvoedingen’ allemaal gemeen dat er kip in zit en rijst en tarwe(gluten). Maar ook de Almo Nature Kip, die enkel kipfilet en 1% rijst bevat viel bij Doppie dramatisch.
Vet-Concept Cat Care SensitiveEven geen nieuwe voeders testen meer is nu het devies, en kiezen voor een voeding zonder kip en tarwe(gluten). Omdat we er nog bijna 2 kilo van hadden staan, kozen we voor de 
Vet-Concept Cat Care Sensitive waar deze bronnen niet in verwerkt zijn.

Alsof hij het wist, vond hij dit voer ineens heel erg lekker en laat hij de Royal Canin (een mix van Exigent, Fit en Indoor) gelukkig staan voor de rest.

Ineens volledig omschakelen naar een ander voer is nooit erg verstandig, zeker niet wetende dat dit voer eerder darmproblemen veroorzaakt bij een aantal van de katten. Maar ja, diarree had hij toch al, dus leek me dit geen kwaad kunnen. Mijn verbazing was dan ook groot dat dag 1 de diarree verbeterde naar een brijige drol en dag 2 een volledig vaste drol opleverde. Wel eet hij nog mondjesmaat mee van de Natures Menu Rund en hart en dit gaat goed.

 

Mocht iemand graag zelf deze voeding willen proberen, dan zouden we het heel erg waarderen als u bij het aanmaken van een account in het gevraagde veld aangeeft dat u via ons op Vet-Concept bent gewezen. Onze gegevens vindt u hier.

 

Almo Nature (droog)

Posted on mei 7th, 2008 by kattenvoeders

Almo Nature Holistic croquettes Wild met rijst

De laatste van de drie in het eerste vergelijkend onderzoek van droogvoeders getestte voeders is Almo Nature, een beetje vreemde eend in de bijt gezien het feit dat de andere twee voedingen zogenaamde light-voedingen waren. Almo Nature is een holistische voeding. De gebruikte natuurlijke ingrediënten zijn van
levensmiddelkwaliteit. De reguliere voeders van Almo Nature worden als hypoallergeen beschouwd, en voor de katten met overgewicht zijn er 2 dieetvoeders verkrijgbaar. Wij kochten ondanks dat een regulier voeder voor volwassen katten, in de smaak wild met rijst (400 gram).

De verpakking
Almo Nature komt in een folie verpakking. Geen ergernis over het mechanisme van hersluiten: dat is er namelijk niet. Eenmaal open, is en blijft de zak open. Maar daar vonden wij onze eigen oplossing voor.
de niet hersluitbare verpakking van Almo NatureDit voer is leverbaar in verpakkingen van 400 gram en 2 kilo.


De prijs
Voor de vergelijkbaarheid vermelden we hier de richtprijs van een verpakking van 2 kilo, deze kost gemiddeld € 16.

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Reevleesmeel, zilvervliesrijst, kippenolie, aardappel, ongebroken
lijnzaad, groentenpulp, luzerne, druivenzaadextract, groene thee-extract, vitaminen en mineralen.

Gemiddelde analyse (zoals vermeld op de verpakking)

ruw eiwit 28,0%
ruw vet 20,0%
ruwe as 12,0%
ruwe celstof 2,0%
vocht 8,0%
calcium 2,71%
fosfor 1,41%
Ca/P 1,9/1
omega 3 0,59%
omega 6 4,4%
omega 3/6 1/7,5
magnesium 0,11%
taurine 0,25%
vitaminen en mineralen per kg product:
vitaminen en mineralen Almo Nature Holistic Croquettes
(sorry, ik zag het niet zitten om het allemaal over te tikken…)

Energiewaarde: 4320 kcal ME/kg; pH-waarde van de urine: 6,00 – 6,5 (NB de normale waarde ligt tussen de 6 – 6,5. Bron: Dierenkliniek Duurstede).

Brok Almo Nature (wild met rijst)

De substantie
Kleine droge ronde afgeplatte brokjes, donker van kleur door het verwerkte wild.

De smaak
In het vergelijkend onderzoek kwam deze brok als laatste uit de test kwa smaak, het schaaltje bleef aanvankelijk onaangeroerd.
Apart aangeboden wordt het wel gegeten door een paar leden van het testteam, maar heel erg enthousiast waren ze er niet over. Het schaaltje was uiteindelijk na een halve dag wel leeg (boven de standaard brokken die ze elke dag krijgen), dus zo lekker was het ook wel weer.

Van het schaaltje Almo Nature werd de eerste tijd niets gegeten
De spijsvertering
Almo Nature werd door 1 kat na een krap half uur weer uitgekotst, de anderen die hier van aten hadden nergens last van. Wat betreft ontlasting valt er weinig te vertellen, dit aangezien er onvoldoende van de brok is gegeten.

Producent
Almo Nature.

Conclusie van het ‘testteam’

Almo Nature is een verantwoorde kattenvoeding die glutenvrij is. Ondanks de toch hoogwaardige ingrediënten wordt dit voer, in ieder geval in deze smaak, niet erg gewaardeerd door ons testteam. Net als voor Royal Canin Pure Feline gaat op dat wanneer het aan een groep katten gevoerd zou worden, een prijzig voer is gezien het feit dat er geen voordeel verpakkingen van 10 kilo of meer verkrijgbaar zijn. Als mens vond ik de brokken er wel goed uitzien, en ook een natuurlijke geur hebben (niet overdreven). Maar de katten kozen en wonnen.
Deze smaak zal niet meer bij een volgende bestelling zitten. Wellicht dat we in de toekomst nog een andere variant van dit merk proberen.

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

Copyright © 2009 Alles over Kattenvoeders. Theme by THAT Agency powered by WordPress.