Alles over Kattenvoeders

Over de verhoogde prijzen van het kattenvoer

Posted on november 29th, 2008 by kattenvoeders

Via verschillende wegen zijn er de afgelopen maanden vragen aan ons gesteld over waarom men zoveel meer voor een zak voer moest betalen in de winkel. Of dat aan de winkelier lag of…
Deze vragen hebben we zo goed mogelijk beantwoord, niet beseffende dat Royal Canin een keurig persbericht uit heeft laten gaan met de verklaring waarom de prijzen van hun producten helaas omhoog moesten gaan. Lees dit bericht HIER.

[…]

Met de melaminevondst leek dat schandaal rond ingeblikt honden- en kattenvoer vorig jaar opgelost. In mei 2007 publiceerde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een verklarend verslag. Maar tussen de regels door was een probleem zichtbaar: melamine stond niet bekend als erg giftig. De dosis moest wel erg hoog zijn om nierproblemen te veroorzaken. En de werkelijke oorzaak drong pas daarna door. Het FDA-rapport verwees alleen naar een persbericht van begin mei waarin onderzoekers erop wijzen dat melamine in combinatie met de verwante stof cyanuraat veel schadelijker is.

lees meer op:

Vers vlees voeren aan katten

Posted on mei 16th, 2008 by kattenvoeders

Zelf hebben we eigenlijk geen echte ervaring met rauw voeren. Natuurlijk krijgen onze katten regelmatig rauw vlees: tartaar, gehakt, biefstuk, kipfilet, kalkoenfilet maar alles als snack en zonder bot of kraakbeen. We moeten dus bij het bespreken van rauwvoer en KVV (kompleet vers voer) bouwen op de deskundigheid van anderen. Voor de besprekingen van diverse soorten vlees hebben we een driekoppig testteam (poes Lolita en haar verzorgsters) bereid gevonden dat ons van informatie en foto’s wil voorzien.
Vandaag starten we met een artikel geschreven door Lizzy Plat-Coelers (die het initiatief tot het oprichten van Barfplaats nam). Dit artikel gaat in op waarom ervoor te kiezen om je kat uitsluitend rauwe/verse voeding te geven.

 

In de Westerse wereld voeren de meeste mensen brokjes en blikvoeding aan hun kat. Dat is ook logisch want ons is geleerd dat brokken en blikken alles bevatten wat de kat nodig heeft. En, het is gemakkelijk om brokjes aan de kat te geven. Brokjes stinken niet, zijn makkelijk te bewaren en u hoeft zelf niet na te denken over wat uw kat allemaal nodig heeft.

De meeste katten blijven gezond en worden oud op brokken.

Maar er zijn helaas ook katten die het niet zo goed doen op brokken (en blikvoeding). Er zijn katten die darm- of maagproblemen hebben en er zijn katten die bijvoorbeeld huidproblemen hebben. Ook krijgen katten vaak op jeugdige leeftijd problemen met de nieren en/of blaasgruis. Soms hebben deze klachten te maken met de voeding die de kat krijgt en kunnen deze klachten goed opgelost worden door de kat een rauwe en verse vleesvoeding te geven. Rauw vlees voeren aan je katVeelal lost een rauwe/verse voeding direct blaasgruis problemen op. Dit komt omdat rauw vlees een natuurlijke verzurende werking heeft op de urine, waarin struvietgruis opgelost wordt. En aangezien verse/rauwe voeding geen onnatuurlijke mineralen bevat, is er veel minder kans dat de kat blaasgruis zal ontwikkelen.

De reden voor eventuele problemen met de gezondheid, in relatie tot voeding, moet onder andere gezocht worden in het feit dat een kat een vleeseter is. Natuurlijk bestaat de voeding van de katachtige niet louter uit (spier)vlees, maar wel voor het grootste gedeelte. Een kat eet, naast vlees en orgaanvlees, ook de zachte botten van zijn prooidier. En sommige prooidieren worden in zijn totaliteit opgegeten. De natuurlijke voeding van de kat en katachtige bestaat voor het allergrootste gedeelte uit prooidieren en dus voeding van dierlijke oorsprong. Wanneer we naar het gebit en het spijsverteringssysteem van de kat kijken, dan moeten we concluderen dat de kat een carnivoor pur-sang is. Na alle jaren van evolutie is er dus aan de binnenkant van de kat maar zeer weinig veranderd! Een mens is een alleseter en heeft de vrije keus om als vegetariër, veganist of vleeseter te leven. Een kat is heel duidelijk een vleeseter maar een kat kan de keuze om als vleeseter door het leven te gaan, zelf niet maken. Hij is voor zijn voedsel afhankelijk van de mens.

En wat zit er dan eigenlijk in brokken en blikvoeding?

Als je heel veel geluk hebt bevat de kattenbrok 55% vleesmeel (vlees en orgaanvlees). Dit is een vrij laag percentage wanneer je weet dat een kat van nature een vleeseter is. Het vlees dat in brokken of blikvoeding zit is geen biefstuk of kipfilet, maar het zijn die delen vlees die wij mensen niet willen eten.

droge kattenbrokkenMaar in de brokjes zit ook veel graan. Graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de kat en katachtige. Het komt wel voor in de brok. In grote hoeveelheden. Voor meestal zo rond de 30% van het totaal bestaat de brok uit koolhydraat. Graan is een goedkope energie leverancier en daarom zit het in de brok. Een kat haalt zijn energie uit eiwit, vet en koolhydraten. Graan levert voornamelijk koolhydraat en dus energie. Maar het is de goedkoopste energieleverancier en dus goedkoop voor de fabrikant.

In alle brokken zitten antioxydanten. Dit is om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Sommige fabrikanten maken gebruik van natuurlijke antioxydanten zoals vitamine E en C. Sommige fabrikanten gebruiken chemische antioxydanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine, Prophylgalaat. Deze chemische middelen worden ook gebruikt om de bewaartijd van kleurenfilms te verlengen en rubber te stabiliseren. Andere middelen worden ook gebruikt in de landbouw als onkruidverdelger. Veel van deze middelen zijn verboden in menselijke voeding of alleen vrboden in voeding voor baby’s en kleuters. Waarom mogen ze dan wel aan de kitten of kat gevoerd worden? Er bestaan sterke vermoedens dat deze chemische antioxydanten ziektes veroorzaken. Indien u brokken voert, kunt u dus beter voor een merk brok kiezen waarbij natuurlijke antioxydanten worden gebruikt. Daarvoor kunt u het beste het etiket van de brokken grondig bestuderen. Wanneer erop de verpakking staat dat de brokken “Door de EEG goedgekeurde antioxydanten bevat” dan moet u weten dat ook de chemische antioxydanten door de EEG goedgekeurd zijn.

Brokken bevatten uitsluitend gekookte voedingsstoffen. Vitamines overleven dit kookproces niet dus moet men achteraf de vitamines aanvullen. Een soort multivitamine-pil toevoegen. Niet alleen de vitamines verdwijnen door het kookproces, maar ook alle goede bacteriën en enzymen worden door het koken vernietigd. Vandaar dat katten, op dit steriele voer, darm- en maagproblemen kunnen ontwikkelen.

Zijn er alternatieven voor brokken?

In Nederland zijn er veel merken complete versvleesvoeding te koop. Deze bevatten onbewerkt, ongekookt vers vlees, in een aantal gevallen aangevuld met met gemalen botten en wat koolhydraten. De meeste merken bevatten dus alles wat de kat nodig heeft. 
Deze complete versvleesvoedingen bevatten geen chemische antioxydanten en geen conserveringsmiddelen. Ze bevatten veel natuurlijke vitamines, mineralen en enzymen en deze helpen allemaal mee een goede gezondheid te bewerkstelligen en te behouden. Omdat deze versvleesvoedingen meer vlees bevatten dan een brok voldoet deze voeding ook goed aan de eisen die gesteld kunnen worden aan de voeding voor een vleeseter. Veel mensen zijn bang dat rauw vlees veel bacteriën bevat. Vers, rauw vlees bevat inderdaad bacteriën, maar niet alle bacteriën zijn schadelijk voor de kat. Sommige bacteriën zijn juist goed voor de kat. Eventueel schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld salmonella) worden door de gezonde kat in de maag vernietigd door het maagzuur. In Nederland verkopen de volgende merken kant-en-klare verse/rauwe kattenvoeding: Bandit, Bibi, Carnibest, Prins Totalcare.

Naast de kant-en-klare complete versvleesvoedingen, is het ook mogelijk om zelf maaltijden voor uw kat samen te stellen. Natuurlijk dient u zich eerst hierin te verdiepen, voordat u hierop overschakelt. Maar wanneer de basisbegrippen eenmaal duidelijk zijn, is het zelf samenstellen van verse, rauwe voeding zeer eenvoudig en ontzettend leuk om te doen! Met de juiste variatie aan rauw vlees, rauwe (zachte) botten, rauw orgaanvlees, rauwe eieren, rauwe vis en een minimale hoeveelheid gepureerde groentes, krijgt de kat alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Het zelf samengestelde dieet van de kat (volgens de BARF principes van Ian Billinghurst, een Australische dierenarts) bestaat uit: 70% tot 75% rauwe vleesbotten en vlees, 5% groentes en eventueel fruit, 15% tot 25% orgaanvlees en 5% tot 10% gezonde tafelrestjes en/of voedingssupplementen.

Lolita is gek op kippennekken

Katten zijn over het algemeen heel lastig over te schakelen naar verse/rauwe voeding. Dit komt omdat gekookte voeding aantrekkelijker smaakt voor de kat. Eenmaal verwend met gekookte voeding en voeding met sterkte smaakstoffen (smaakstoffen die veel aan kattenbrokjes en blikvoer toegevoegd wordt – dit hoeven niet per definitie onnnatuurlijke smaakstoffen te zijn), zal de kat zich niet zo makkelijk over laten schakelen. De beste manier om de kat te overtuigen dat het gezonder en beter is om verse/rauwe voeding te eten is door zijn favoriete merk blik of brokjes te mengen met een heel klein beetje vers vlees (al dan niet kant en klaar of zelf samengesteld). In de loop der dagen/weken kun je steeds meer vers vlees gaan geven en steeds minder brokjes/blikjes, totdat de kat volledig is overgeschakeld.

barfplaats.nl

Lees meer over natuurlijke, rauwe, verse voeding op www.barfplaats.nl. Op dit gratis forum kunt u ook al uw vragen kwijt over versvlees en het zelf samenstellen van maaltijden voor uw kat (en hond). Niet alleen komen er enthousiaste katteneigenaren op dit forum, ook zult u fokkers van diverse raskatten, voedingsspecialisten en dierenartsen tegenkomen.

© 2005 Door: Lizzy Plat-Coelers

Voedselonverdraaglijkheid

Posted on mei 13th, 2008 by kattenvoeders

Op het moment dat ik dit schrijf, heeft Doppie een blaasontsteking. Hij voelt zich erg zielig. Je weet wel hoe dat gaat bij ‘mannen’, hij is natuurlijk de ziekste van de hele wereld en vraagt alle aandacht. Hij heeft zelfs vanochtend niet van het blikvoer gegeten, alleen maar wat hapjes gekookte koolvis. Wel heeft hij de zak Sanabelle Light opengetrokken en er op eigen intitiatief uit zitten winkelen.

Omdat we een volwaardig enthousiast testteam willen hebben voor het uitproberen van een volgend voeder, besloten we om even een paar dagen pauze in te lassen met het testen. En de ruimte die daarmee is ontstaan, te benutten voor andere voedingsaangelegenheden dan het testen.

MijntjeEen jaar of drie geleden heeft onze Mijntje bijna een vol jaar lang gekampt tegen een chronische ontsteking van de dikke darm. Oorzaak: waarschijnlijk een voedselallergie. In deze tijd hebben we heel wat hypoallergene dieetvoeders langs zien komen, op zoek naar het voer dat het probleem bij de kop kon nemen.

Voedselovergevoeligheid ontstaat wanneer een kat overgevoelig is voor een bepaald bestanddeel in de voeding. Dat bestanddeel wordt dan het allergeen genoemd.
Het lichaam kan op twee manieren overgevoelig reageren:

Voedingsallergie: het lichaam vertoont een overgevoeligheidsreactie waarbij het immuunsysteem wordt geactiveerd. Hierbij kan histamine vrijkomen dat de verschijnselen van een allergie veroorzaakt.

Voedingsintolerantie: het lichaam vertoont verschijnselen van een overgevoeligheid zonder dat het immuunsysteem erbij wordt betrokken. De intolerantie voor lactose is hier een voorbeeld van. Dieren met dit probleem hebben moeite met vertering van lactose, omdat zij niet genoeg van het voor de vertering benodigde enzym lactase produceren. Onverteerde lactose in het spijsverterings-kanaal kan diarree veroorzaken.

Overgevoeligheidsreacties kunnen binnen enkele minuten optreden, maar ook pas na enkele uren of dagen. Het allergeen in de voeding hoeft geen nieuw ingrediënt te zijn, een dergelijke reactie kan zomaar zonder verklaarbare oorzaak ontstaan. Meestal gaat het dan om een reactie van de huid (jeuk, ontstekingen, terugkerende oorontsteking) of van het maag/darmstelsel (diarree, overgeven, winderigheid, buikpijn).

Om er achter te komen of het inderdaad om een voedselovergevoeligheid gaat, zal de dierenarts meestal een eliminatiedieet voorschrijven. Dit is een dieet dat bestaat uit slechts één eiwitbron en één koolhydraatbron die de kat nog niet eerder heeft gegeten. Bij mogelijke eiwitbronnen kan je dan bijvoorbeeld denken aan vleessoorten als hert, konijn, eend, struisvogel of een vissoort als Capelin.
Voor veel katten onbekende koolhydraatbronnen zijn bijvoorbeeld aardappelen of tapioca (cassavewortel). De diagnose voedselovergevoeligheid is gesteld als de klachten van de kat verdwijnen met een eliminatiedieet. Die testperiode duurt minimaal 6 weken en de kat mag echt NIETS anders dan dit eten. Indien er inderdaad sprake is van een voedselovergevoeligheid, zullen maag-darmklachten
(diarree) meestal binnen een week verbeteren. Bij huidklachten (jeuk) kan het wel 6 tot 9 weken duren voordat verbetering optreedt.

Royal Canin Sensitivity ControlJe kan zelf aan de slag gaan om zo’n dieet samen te stellen, maar makkelijker is te kiezen voor een kant en klaar (droog)voeder dat via de dierenarts is te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan merken als Trovet, Hill’s, Royal Canin en Specific.

Naast de ‘standaard’ hypoallergene voeders bestaat er een tweede soort. Deze soort bevat gehydrolyseerde eiwitten. De eiwitten zijn als het ware in kleinere stukjes geknipt zodat ze niet herkend worden als stoffen die het immuunsysteem prikkelen tot afweerreacties (allergenen).

Wanneer de klachten verdwijnen, kan je ervoor kiezen om je kat de rest van zijn of haar leven dit voer te geven. Het is immers een volledig voeder. Trovet RRD - konijn met rijstMaar ook kan je proberen te achterhalen wat de ‘boosdoener’ is door wekelijks een eiwit- of koolhydraatbron aan de voeding toe te voegen. Dit is wel een hele zoektocht bij katten vond ik zelf, aangezien dit neerkwam op dan maar weer een paar brokjes van een andere volledige kattenvoeding toevoegen en die voedingen bestaan altijd uit een hele greep aan eiwit- en koolhydraatbronnen.

 

En hoe verliep het verder met Mijntje? Mijntje bleek uiteindelijk na lang kwakkelen baat te hebben bij Colloïdaal zilver en heeft na haar herstel nooit meer een onverdragelijkheidsprobleem terug gekregen.

 

 

 

 

Tommie snoept uit een gezamenlijk opengescheurde zak Trovet RRD

Bronnen

  • Royal Canin – Voedselovergevoeligheid bij hond en kat
  • Dierenkliniek Brandersstad – Voedingsovergevoeligheid
  • De Wagenrenk – Door voeding veroorzaakte maagdarmproblemen, voedselintolerantie en voedselallergie

Links

Copyright © 2009 Alles over Kattenvoeders. Theme by THAT Agency powered by WordPress.