Alles over Kattenvoeders

Hill’s a/d

Posted on november 11th, 2008 by kattenvoeders

Hill's a/dNa alle besprekingen van voedingen voor gezonde en volwassen katten, nu eens een voeding die speciaal bedoeld is voor katten die na ziekte herstellen, en om
kittens te spenen: Hill’s Prescription Diet a/d.

Een voeding die enkel verkrijgbaar is bij dierenartsen, of bij internetsites met een medisch achtergrond zoals medpets.

Wij hebben standaard een aantal van deze blikken in huis. Niet alleen omdat we af en toe kittens hebben, maar ook voor onverwachte situaties. Zoals na onze verhuizing vorig jaar, toen Yasur stopte met eten omdat hij niet kon aarden in de nieuwe omgeving.

rechtstreeks uit het blikDe verpakking
Blikjes van 156 gram die met een lipje open gemaakt kunnen worden. De analyse en ingrediënten staan niet op de individuele verpakking vermeld.

De prijs
Oei, daar komt het weer, de prijs. Iets dat voor mij te weinig speelt, ik weet het weer niet. Ik zoek dit voor jullie uit, even geduld nog!

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Op de individuele verpakking staat dus niets vermeld. Maar op de website is uitgebreide informatie te vinden in de vorm van een folder.
Dit zit er in: varkenslever, kip, maïsmeel, varkensvlees, visolie, calciumcarbonaat, eiwithydrolysaat, kaliumchloride, taurine, magnesiumoxide, vitaminen en sporenelementen.

Gemiddelde analyse

de analyse

Hills a/d aangelengd met warm waterDe substantie
Een paté die er leverachtig uitziet. De paté is geschikt om puur te geven, maar deze is ook aan te lengen tot een papje (bv om kittens te spenen) of nog dunner om via een maagsonde toe te kunnen dienen bij bv katten met anorexia.

De smaak
De bedoeling van deze voeding is dat het zeer smakelijk is, en zelfs de zieke kat die niet lekker is, toch trek laat krijgen. En smakelijk is het, vinden alle katten van ons testteam. Let er wel op dat deze voeding echt lauwwarm geserveerd moet worden om tot zijn recht te komen.


Hills a/d onaangelengd

De geur
Deze voeding heeft een behoorlijk sterke levergeur.


De spijsvertering

We hebben in alle omstandigheden dat we dit blik hebben ingezet (kittens, zogende poezen en zieke katten) nooit negatieve effecten op de spijsvertering waargenomen.

Producent
Hill’s. Kijk op hun website voor meer informatie.lekker!Conclusie van het ‘testteam’

Onze ervaring met dit voer gaat verder dan de test van nu. We hebben het ingezet bij de kittens als overgang van moedermelk naar vastvoer, en ook bij Yasur die niet meer wilde eten. Wij zijn er tevreden over. En zij waren het ook. Maar ook het testteam van nu is tevreden om het gewoon zonder reden te mogen proeven. Het smaakt echt lekker!
En zo is het ook bedoeld, katten moeten geprikkeld worden om
het te gaan eten en dat is wat bij onze katten zeker is gelukt.

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

Voedselonverdraaglijkheid

Posted on mei 13th, 2008 by kattenvoeders

Op het moment dat ik dit schrijf, heeft Doppie een blaasontsteking. Hij voelt zich erg zielig. Je weet wel hoe dat gaat bij ‘mannen’, hij is natuurlijk de ziekste van de hele wereld en vraagt alle aandacht. Hij heeft zelfs vanochtend niet van het blikvoer gegeten, alleen maar wat hapjes gekookte koolvis. Wel heeft hij de zak Sanabelle Light opengetrokken en er op eigen intitiatief uit zitten winkelen.

Omdat we een volwaardig enthousiast testteam willen hebben voor het uitproberen van een volgend voeder, besloten we om even een paar dagen pauze in te lassen met het testen. En de ruimte die daarmee is ontstaan, te benutten voor andere voedingsaangelegenheden dan het testen.

MijntjeEen jaar of drie geleden heeft onze Mijntje bijna een vol jaar lang gekampt tegen een chronische ontsteking van de dikke darm. Oorzaak: waarschijnlijk een voedselallergie. In deze tijd hebben we heel wat hypoallergene dieetvoeders langs zien komen, op zoek naar het voer dat het probleem bij de kop kon nemen.

Voedselovergevoeligheid ontstaat wanneer een kat overgevoelig is voor een bepaald bestanddeel in de voeding. Dat bestanddeel wordt dan het allergeen genoemd.
Het lichaam kan op twee manieren overgevoelig reageren:

Voedingsallergie: het lichaam vertoont een overgevoeligheidsreactie waarbij het immuunsysteem wordt geactiveerd. Hierbij kan histamine vrijkomen dat de verschijnselen van een allergie veroorzaakt.

Voedingsintolerantie: het lichaam vertoont verschijnselen van een overgevoeligheid zonder dat het immuunsysteem erbij wordt betrokken. De intolerantie voor lactose is hier een voorbeeld van. Dieren met dit probleem hebben moeite met vertering van lactose, omdat zij niet genoeg van het voor de vertering benodigde enzym lactase produceren. Onverteerde lactose in het spijsverterings-kanaal kan diarree veroorzaken.

Overgevoeligheidsreacties kunnen binnen enkele minuten optreden, maar ook pas na enkele uren of dagen. Het allergeen in de voeding hoeft geen nieuw ingrediënt te zijn, een dergelijke reactie kan zomaar zonder verklaarbare oorzaak ontstaan. Meestal gaat het dan om een reactie van de huid (jeuk, ontstekingen, terugkerende oorontsteking) of van het maag/darmstelsel (diarree, overgeven, winderigheid, buikpijn).

Om er achter te komen of het inderdaad om een voedselovergevoeligheid gaat, zal de dierenarts meestal een eliminatiedieet voorschrijven. Dit is een dieet dat bestaat uit slechts één eiwitbron en één koolhydraatbron die de kat nog niet eerder heeft gegeten. Bij mogelijke eiwitbronnen kan je dan bijvoorbeeld denken aan vleessoorten als hert, konijn, eend, struisvogel of een vissoort als Capelin.
Voor veel katten onbekende koolhydraatbronnen zijn bijvoorbeeld aardappelen of tapioca (cassavewortel). De diagnose voedselovergevoeligheid is gesteld als de klachten van de kat verdwijnen met een eliminatiedieet. Die testperiode duurt minimaal 6 weken en de kat mag echt NIETS anders dan dit eten. Indien er inderdaad sprake is van een voedselovergevoeligheid, zullen maag-darmklachten
(diarree) meestal binnen een week verbeteren. Bij huidklachten (jeuk) kan het wel 6 tot 9 weken duren voordat verbetering optreedt.

Royal Canin Sensitivity ControlJe kan zelf aan de slag gaan om zo’n dieet samen te stellen, maar makkelijker is te kiezen voor een kant en klaar (droog)voeder dat via de dierenarts is te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan merken als Trovet, Hill’s, Royal Canin en Specific.

Naast de ‘standaard’ hypoallergene voeders bestaat er een tweede soort. Deze soort bevat gehydrolyseerde eiwitten. De eiwitten zijn als het ware in kleinere stukjes geknipt zodat ze niet herkend worden als stoffen die het immuunsysteem prikkelen tot afweerreacties (allergenen).

Wanneer de klachten verdwijnen, kan je ervoor kiezen om je kat de rest van zijn of haar leven dit voer te geven. Het is immers een volledig voeder. Trovet RRD - konijn met rijstMaar ook kan je proberen te achterhalen wat de ‘boosdoener’ is door wekelijks een eiwit- of koolhydraatbron aan de voeding toe te voegen. Dit is wel een hele zoektocht bij katten vond ik zelf, aangezien dit neerkwam op dan maar weer een paar brokjes van een andere volledige kattenvoeding toevoegen en die voedingen bestaan altijd uit een hele greep aan eiwit- en koolhydraatbronnen.

 

En hoe verliep het verder met Mijntje? Mijntje bleek uiteindelijk na lang kwakkelen baat te hebben bij Colloïdaal zilver en heeft na haar herstel nooit meer een onverdragelijkheidsprobleem terug gekregen.

 

 

 

 

Tommie snoept uit een gezamenlijk opengescheurde zak Trovet RRD

Bronnen

  • Royal Canin – Voedselovergevoeligheid bij hond en kat
  • Dierenkliniek Brandersstad – Voedingsovergevoeligheid
  • De Wagenrenk – Door voeding veroorzaakte maagdarmproblemen, voedselintolerantie en voedselallergie

Links

Copyright © 2009 Alles over Kattenvoeders. Theme by THAT Agency powered by WordPress.