Alles over Kattenvoeders

Haringfilet

Posted on mei 28th, 2010 by kattenvoeders
Haringfilet

Haringfilet

Een tijdje terug hadden wij voor onszelf Haringfilet gekocht. Dat ziet er net zo uit als zoute haring (Hollandse Nieuwe), ‘vlindergefileerd’ en van middengraat, kop, staart en ingewanden ontdaan. Het verschil is dat dit verder een onbehandelde rauwe haring is, die je als echte Duitse Brathering kan bereiden.
Dat hebben we ook gedaan en al smaakte hij heerlijk, de rest van de avond bleef ik maar aan die vette haring denken, brrrrr. Voor mij was dit eens maar niet weer.

Maar wat zouden de katten er rauw van vinden?
We probeerden het uit; het testteam voor deze gelegenheid aangevuld door de drie kittens van ons nestje van april 2010.


De prijs
Voor 300 gram (4 stuks, apart verpakt) betaalde ik bij de Duitse Lidl € 2,29.

Voedingswaarde

ruw eiwit 18 g
ruw vet 13 g
koolhydraten 0,0 g
natrium 0,1 g
energiewaarde: 189 Kcal/100 gram

 

 

Haringfilet

Haringfilet

De substantie
Boterzachte glimmende grijs/rozige visfilets. Het oogt erg vet (en dat is het ook!).


De geur

Een ontzettende visgeur die je maar slecht van je handen krijgt nadat je het in stukjes hebt gesneden.


De smaak
Net als de zalm is deze vis door allen geproefd (zelfs door onze drie kittens van bijna 6 weken oud) en is meer dan goedgekeurd!

Conclusie van het ‘testteam’
Dit is samen met wilde zalm zo ongeveer het enige rauwe product dat door alle leden van het testteam, dit keer met drie kittens aangevuld, zeer graag wordt gegeten. Het voordeel van gewone haringfilet boven Hollandse Nieuwe is dat het niet gezouten is en dus minder belastend voor de nieren. Ik weet eigenlijk niet of onbehandelde haringfilet ook in Nederland verkrijgbaar is. De prijs: wel een stukje duurder dan bv een Gourmetje Gold.


Haringfilet - alle katten zijn er verzot op

Haringfilet – alle katten zijn er verzot op

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Porcelina en Marie-Angelique; gasttesters: Bulleke, Epril en Twirre van de Moeshoek). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

 

Mmmmm, lekker

Epril van de Moeshoek geniet

Hollandse garnalen

Posted on mei 5th, 2010 by kattenvoeders
Hollandse garnalen

Hollandse garnalen

Deze week had ik voor onszelf eens Hollandse garnalen gehaald, waarvan we gisteren een deel door de sla hebben gegeten (heel lekker, ijsbergsla met cherrytomaatjes, tsatsiki en garnalen).

Gisteravond had ik Porcelina al eentje gegeven die er als een speer mee vandoor ging, uit angst dat een andere kat het af zou nemen. Dus heb ik haar beloofd dat ze de volgende dag een eetlepel vol van me zou krijgen. Zo gezegd, zo gedaan.


De prijs
Wij betaalden bij de Aldi € 2,19 voor een bakje van 100 gram.

Voedingswaarde

ruw eiwit 20 g
ruw vet 1,5 g
koolhydraten 0,0 g
natrium 0,8 g
energiewaarde: 96 Kcal/100 gram

 

 


De substantie
Eigenlijk zien ze er een beetje goor uit, die Hollandse garnalen. Een beetje grauwig en wormvormig.

 

Mijntje en Porcelina proeven de Hollandse garnalen

De geur
Overduidelijk garnaal, en dat vonden Porcelina en Mijntje ook want die roken ze al van meters afstand.


De smaak
Porcelina en Mijntje schreeuwden het hele huis bij elkaar om het bord maar zo snel mogelijk aangereikt te krijgen, Doppie en Sauterne trokken hun neus er voor op, Yasur hing te luieren in het hangmatje aan de radiator en Scar en Mugje hebben het op het moment te druk met kittens te verzorgen.


Conclusie van het ‘testteam’

Om aan de katten te voeren vindt de tweebener van het testteam deze snack wel erg prijzig. Daarbij is het voor katten vrij zout, dus meer dan een paar garnalen per kat zouden wij zelf niet aanbevelen.
Blijkbaar is dit een hapje wat je of heel erg lekker vindt, of je neus er voor ophaalt. In ieder geval waren er twee van ons testteam reuze dol op!


NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Porcelina en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

Hollandse garnalen - op

Zo, op.

Wilde zalm

Posted on april 7th, 2010 by kattenvoeders
Wilde zalm

Wilde zalm

In mijn (over)enthousiasme kocht ik gisteren 2 pakken wilde zalm bij de Lidl. Die vinden we hier altijd erg lekker, en dan kan ik me bij het inkopen doen weer te weinig remmen. Met als gevolg dat toen ik ze in het visvak van onze vriezer wilde leggen, er nog een pak in bleek te liggen.

Zodoende kwam ik op het idee om dit maar eens voor de katten uit te gaan proberen.


De prijs
Aangezien ik het bonnetje iets te vroeg heb weggegooid moet je het doen met mijn geheugen (wat niet zo heel erg goed is): voor 250 gram (2 filets) betaalde ik € 2,29. Toevoeging 28-05-2010: het bleek € 2,69 te zijn.

Voedingswaarde

ruw eiwit 20 g
ruw vet 6 g
koolhydraten 0,0 g
natrium 44 mg
kalium 490 mg
energiewaarde: 142 Kcal/100 gram

 

 

Wilde zalm

 

De substantie
Aangezien het om wilde zalm gaat, is het echt feloranje/roze gekleurd. Het is zo mals dat je het met je vingers fijn kan wrijven.


De geur

Overduidelijk zalm. Niet meer en niet minder.


De smaak
Allen hebben het geproefd en ze waren er zonder uitzondering gek op. Zelfs degenen die niet voor rauw vlees te porren zijn, verslonden deze rauwe vissoort.


Conclusie van het ‘testteam’

Dit is zo ongeveer het enige rauwe product dat door alle leden van het testteam zeer graag wordt gegeten. Het is niet bepaald goedkoop.


Wilde zalm proeven

Porcelina aan de wilde zalm

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Porcelina en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

Testteam 3 in de media

Posted on januari 4th, 2009 by kattenvoeders

In het Boskatblad van de winter 2008 is een artikel gepubliceerd over het voeren van vers vlees (rauw) aan katten.

En wie prijkte er als grote verrassing als illustratie in dit artikel? Ja! Lolita.

Lolita in het Boskatblad

Forel

Posted on juni 11th, 2008 by kattenvoeders

Forel

Een tijdje geleden waren er aluminium schalen met 5 forellen uit de diepvries te koop bij de supermarkt in het dorp even verderop. Compleet met een zakje kruiden erbij. Dat leek Rob (mijn man) wel wat, dus kochten we een schaal die de diepvries in ging.

Gisteren was het dan zover dat het geheel werd ontdooid en als maaltijd voor onszelf werd klaargemaakt. Gewoon in de schaal met kruiden erover, niets voor onze receptensite dus.

De ingrediënten
Gecultiveerde forel (Oncorhynchus mykiss) uit Turkije.

De substantie
Omdat sommige soorten rauwe vis thiaminase bevatten die vitamine B afbreken, en ik niet goed weet welke, verhit ik altijd alle vis voordat de katten het krijgen. Gekookt, gegrild of uit de oven is het een malse vis die gemakkelijk van de graat af te schuiven is, en daarmee een veilig stukje vis is.

Analyse (per 100 gram)

ruw eiwit 22 g
ruw vet 4 g
koolhydraten 0 g

 

 

energiewaarde: 1240 Kcal/kg  

Mijntje lust de rauwe forel ook wel!

 


De smaak
Rauw hadden Mijntje en Doppie deze vis ook wel gelust. Maar zoals eerder vermeld, daar doen wij hier niet aan. Dus werd de vis schoongespoeld, ingewreven met de bijgeleverde kruiden en wat olie, en in de oven gegaard. En daarna was het smullen voor onszelf én voor alle 7 katten. Dit blijkt een heel smakelijk visje, dat vonden we zelf ook.

De spijsvertering
De katten hadden nergens last van, waarschijnlijk door de geringe hoeveelheid die ze aten. Maar ik… het is nu de tweede keer dat ik forel eet, dit bleek beide keren duidelijk niet goed voor mijn darmen te zijn. De rit naar mijn werk vanochtend was geen pretje, ik redde het toilet maar net.
Rob, die beide keren 1 forel meer at dan ik had nergens last van dus het ligt waarschijnlijk aan mij.

De prijs
Deze diepvriesschotel kostte ons € 5,50. Vers kost een kilo forel gemiddeld € 8,50.

Producent
Trawlic, gekocht bij de Lidl. Maar uiteraard is forel ook bij vishandels verkrijgbaar.

 
 

Maar ook Doppie zou het liefst de rauwe vis hebben gegeten

Conclusie van het ‘testteam’
Heerlijk visje dat gekookt prima van de graat is te krijgen, en tot een veilig hapje voor de katten kan worden gemaakt. De ‘gewone’ forel is niet bij elke supermarkt te verkrijgen (daar tref je meestal de regenboogforel die een zalmsmaak heeft die onze katten niet zo waarderen). Maar bij de goed gesorteerde vishandel zijn forellen makkelijk te verkrijgen.

 
 
 

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

 

 

 

Hollandse Nieuwe – oftewel zoute haring

Posted on juni 3rd, 2008 by kattenvoeders

Hollandse Nieuwe - zoute haring

Vandaag is de eerste Hollandse Nieuwe haring verkocht. Het eerste tonnetje ging voor € 55.000 onder de hamer. Dat hebben we wijselijk aan onze neus voorbij laten gaan, maar als rasechte Hollanders moest vandaag dan toch zo’n felbegeerde vette jongen worden geproefd. Door het gehele team, 8 koppen sterk, aangevuld door de mannelijke tweebener in huis.

De ingrediënten
Haring, zout.

De substantie
Glimmend vette licht glibberige vis. Wij kochten hem (uiteraard) schoongemaakt en gefileerd.

Analyse (per 100 gram zoute haring)

Ruw eiwit 19,2 g
Ruw vet 9,9 g
koolhydraten 0,5 g

 

 

energiewaarde: 1680 Kcal/kg  

 

 

Hollandse NieuweDe geur
Dit hoef ik volgens mij niet echt te beschrijven: een frisse geur van vis.

 

De smaak
Mijn echtgenoot verklaarde me voor gek dat ik mijn haring ging delen met de katten. De eindconclusie is in ieder geval dat we allemaal supergek op dit lekkere visje zijn!

De prijs
Die was dan weliswaar niet zo hoog als die van het eerste vaatje, maar toch nog steeds pittig: € 2,00 euro per haring. Ik moet zeggen dat een gewone ‘oude’ zoute haring er bij de katten net zo goed in gaat als de nieuwe, dus kan het ook goedkoper (ongeveer € 1,50 als je er nog aan kunt komen).

Yasur proeft de eerste Hollandse Nieuwe van 2008

 

Producent
Hollandse Nieuwe komt uit de Noordzee, wij kochten het bij een viskraam in Borne.

 

 

Conclusie van het ‘testteam’
Elk jaar weer iets om naar uit te kijken: de dag dat de nieuwe haring wordt geïntroduceerd. We vieren het samen, twee- en vierbeners eten allemaal een hapje ervan mee en genieten even veel!  

Gezien het zoutgehalte lijkt me dit enkel geschikt als snack voor katten en is hooguit als maaltje geschikt in het geval van katten die alle voedsel weigeren te verleiden om weer te gaan eten. 

 
 

 

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

 

Rode Poon

Posted on mei 27th, 2008 by kattenvoeders

Twee rode ponenVandaag staat er op ons menu: Rode Poon. Ja, ons menu, het was namelijk de bedoeling om deze als licht verteerbare avondmaaltijd te gaan nuttigen. Door een vriendin met liefde vers van de Haagse markt ingevroren en aan ons overhandigd met de bedenkingen dat ze wel heel erg stonken en of we ze echt niet schoongemaakt hadden willen hebben.

Ja, dat was een miscommunicatie: ik wilde ze niet gefileerd maar wel gevild en van ingewanden ontdaan. Maar dat mocht de pret niet drukken, en ik verzekerde dat het zo goed was. Want het moest me toch zeker wel lukken om een poon panklaar te maken. Zeker na het zien van de instructievideo op visfileren.nl. En dat hij zo sterk rook voor het invriezen: ja poon ruikt nou eenmaal sterk verzekerde ik haar.

De verpakking
Compleet met vel, kop en stekels.

De prijs
Wisselend en afhankelijk van grootte. Op dit moment kosten de grote ongevilde zoals wij op dat bord hebben liggen ongeveer € 7,50 per kilo. Dat die van ons aanzienlijk minder dan dat kostten, voorspelt wellicht al wat.


GATVERDAMME WAT EEN LUCHT!Ingrediënten
Rode Poon gevangen in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan (en zo te beoordelen niet vlak voor hij op de markt terecht kwam).

 

 

Gemiddelde analyse
Energiewaarde per 100 gram: 575 kJ / 137 kCal; 6 g vet, 20 g eiwit.

De geur
Oh, die lucht! Hij ruikt inderdaad wel heel erg sterk, zelfs Doppie deinsde ervan terug.

De smaak
We vragen ons af of we dit wel moeten gaan proberen, of misschien toch maar koken en kijken of op die wijze nog een kat enthousiast is te krijgen.  

 

vreet die zelf maar op...

“vreet die zelf maar op…”


De spijsvertering

Deze vis is lichtverteerbaar, zo licht verteerbaar dat hij ruikt alsof hij al spontaan aan het ontbinden is geslagen.

Producent
Leverancier: een niet nader te noemen viskraam op de Haagse Markt.

Conclusie van het ‘testteam’
Poon is een heerlijke vis. Zelfs de kittens van afgelopen jaar waren altijd te porren voor een stukje gebakken poon. Rauw heb ik het nog nooit gegeven.

Maar vanavond gaan we denk ik toch maar voor die diepvriesmaaltijden die ik onlangs heb gekocht…

 

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en in dit geval met name Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten!

Vers vlees voeren aan katten

Posted on mei 16th, 2008 by kattenvoeders

Zelf hebben we eigenlijk geen echte ervaring met rauw voeren. Natuurlijk krijgen onze katten regelmatig rauw vlees: tartaar, gehakt, biefstuk, kipfilet, kalkoenfilet maar alles als snack en zonder bot of kraakbeen. We moeten dus bij het bespreken van rauwvoer en KVV (kompleet vers voer) bouwen op de deskundigheid van anderen. Voor de besprekingen van diverse soorten vlees hebben we een driekoppig testteam (poes Lolita en haar verzorgsters) bereid gevonden dat ons van informatie en foto’s wil voorzien.
Vandaag starten we met een artikel geschreven door Lizzy Plat-Coelers (die het initiatief tot het oprichten van Barfplaats nam). Dit artikel gaat in op waarom ervoor te kiezen om je kat uitsluitend rauwe/verse voeding te geven.

 

In de Westerse wereld voeren de meeste mensen brokjes en blikvoeding aan hun kat. Dat is ook logisch want ons is geleerd dat brokken en blikken alles bevatten wat de kat nodig heeft. En, het is gemakkelijk om brokjes aan de kat te geven. Brokjes stinken niet, zijn makkelijk te bewaren en u hoeft zelf niet na te denken over wat uw kat allemaal nodig heeft.

De meeste katten blijven gezond en worden oud op brokken.

Maar er zijn helaas ook katten die het niet zo goed doen op brokken (en blikvoeding). Er zijn katten die darm- of maagproblemen hebben en er zijn katten die bijvoorbeeld huidproblemen hebben. Ook krijgen katten vaak op jeugdige leeftijd problemen met de nieren en/of blaasgruis. Soms hebben deze klachten te maken met de voeding die de kat krijgt en kunnen deze klachten goed opgelost worden door de kat een rauwe en verse vleesvoeding te geven. Rauw vlees voeren aan je katVeelal lost een rauwe/verse voeding direct blaasgruis problemen op. Dit komt omdat rauw vlees een natuurlijke verzurende werking heeft op de urine, waarin struvietgruis opgelost wordt. En aangezien verse/rauwe voeding geen onnatuurlijke mineralen bevat, is er veel minder kans dat de kat blaasgruis zal ontwikkelen.

De reden voor eventuele problemen met de gezondheid, in relatie tot voeding, moet onder andere gezocht worden in het feit dat een kat een vleeseter is. Natuurlijk bestaat de voeding van de katachtige niet louter uit (spier)vlees, maar wel voor het grootste gedeelte. Een kat eet, naast vlees en orgaanvlees, ook de zachte botten van zijn prooidier. En sommige prooidieren worden in zijn totaliteit opgegeten. De natuurlijke voeding van de kat en katachtige bestaat voor het allergrootste gedeelte uit prooidieren en dus voeding van dierlijke oorsprong. Wanneer we naar het gebit en het spijsverteringssysteem van de kat kijken, dan moeten we concluderen dat de kat een carnivoor pur-sang is. Na alle jaren van evolutie is er dus aan de binnenkant van de kat maar zeer weinig veranderd! Een mens is een alleseter en heeft de vrije keus om als vegetariër, veganist of vleeseter te leven. Een kat is heel duidelijk een vleeseter maar een kat kan de keuze om als vleeseter door het leven te gaan, zelf niet maken. Hij is voor zijn voedsel afhankelijk van de mens.

En wat zit er dan eigenlijk in brokken en blikvoeding?

Als je heel veel geluk hebt bevat de kattenbrok 55% vleesmeel (vlees en orgaanvlees). Dit is een vrij laag percentage wanneer je weet dat een kat van nature een vleeseter is. Het vlees dat in brokken of blikvoeding zit is geen biefstuk of kipfilet, maar het zijn die delen vlees die wij mensen niet willen eten.

droge kattenbrokkenMaar in de brokjes zit ook veel graan. Graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de kat en katachtige. Het komt wel voor in de brok. In grote hoeveelheden. Voor meestal zo rond de 30% van het totaal bestaat de brok uit koolhydraat. Graan is een goedkope energie leverancier en daarom zit het in de brok. Een kat haalt zijn energie uit eiwit, vet en koolhydraten. Graan levert voornamelijk koolhydraat en dus energie. Maar het is de goedkoopste energieleverancier en dus goedkoop voor de fabrikant.

In alle brokken zitten antioxydanten. Dit is om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Sommige fabrikanten maken gebruik van natuurlijke antioxydanten zoals vitamine E en C. Sommige fabrikanten gebruiken chemische antioxydanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine, Prophylgalaat. Deze chemische middelen worden ook gebruikt om de bewaartijd van kleurenfilms te verlengen en rubber te stabiliseren. Andere middelen worden ook gebruikt in de landbouw als onkruidverdelger. Veel van deze middelen zijn verboden in menselijke voeding of alleen vrboden in voeding voor baby’s en kleuters. Waarom mogen ze dan wel aan de kitten of kat gevoerd worden? Er bestaan sterke vermoedens dat deze chemische antioxydanten ziektes veroorzaken. Indien u brokken voert, kunt u dus beter voor een merk brok kiezen waarbij natuurlijke antioxydanten worden gebruikt. Daarvoor kunt u het beste het etiket van de brokken grondig bestuderen. Wanneer erop de verpakking staat dat de brokken “Door de EEG goedgekeurde antioxydanten bevat” dan moet u weten dat ook de chemische antioxydanten door de EEG goedgekeurd zijn.

Brokken bevatten uitsluitend gekookte voedingsstoffen. Vitamines overleven dit kookproces niet dus moet men achteraf de vitamines aanvullen. Een soort multivitamine-pil toevoegen. Niet alleen de vitamines verdwijnen door het kookproces, maar ook alle goede bacteriën en enzymen worden door het koken vernietigd. Vandaar dat katten, op dit steriele voer, darm- en maagproblemen kunnen ontwikkelen.

Zijn er alternatieven voor brokken?

In Nederland zijn er veel merken complete versvleesvoeding te koop. Deze bevatten onbewerkt, ongekookt vers vlees, in een aantal gevallen aangevuld met met gemalen botten en wat koolhydraten. De meeste merken bevatten dus alles wat de kat nodig heeft. 
Deze complete versvleesvoedingen bevatten geen chemische antioxydanten en geen conserveringsmiddelen. Ze bevatten veel natuurlijke vitamines, mineralen en enzymen en deze helpen allemaal mee een goede gezondheid te bewerkstelligen en te behouden. Omdat deze versvleesvoedingen meer vlees bevatten dan een brok voldoet deze voeding ook goed aan de eisen die gesteld kunnen worden aan de voeding voor een vleeseter. Veel mensen zijn bang dat rauw vlees veel bacteriën bevat. Vers, rauw vlees bevat inderdaad bacteriën, maar niet alle bacteriën zijn schadelijk voor de kat. Sommige bacteriën zijn juist goed voor de kat. Eventueel schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld salmonella) worden door de gezonde kat in de maag vernietigd door het maagzuur. In Nederland verkopen de volgende merken kant-en-klare verse/rauwe kattenvoeding: Bandit, Bibi, Carnibest, Prins Totalcare.

Naast de kant-en-klare complete versvleesvoedingen, is het ook mogelijk om zelf maaltijden voor uw kat samen te stellen. Natuurlijk dient u zich eerst hierin te verdiepen, voordat u hierop overschakelt. Maar wanneer de basisbegrippen eenmaal duidelijk zijn, is het zelf samenstellen van verse, rauwe voeding zeer eenvoudig en ontzettend leuk om te doen! Met de juiste variatie aan rauw vlees, rauwe (zachte) botten, rauw orgaanvlees, rauwe eieren, rauwe vis en een minimale hoeveelheid gepureerde groentes, krijgt de kat alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Het zelf samengestelde dieet van de kat (volgens de BARF principes van Ian Billinghurst, een Australische dierenarts) bestaat uit: 70% tot 75% rauwe vleesbotten en vlees, 5% groentes en eventueel fruit, 15% tot 25% orgaanvlees en 5% tot 10% gezonde tafelrestjes en/of voedingssupplementen.

Lolita is gek op kippennekken

Katten zijn over het algemeen heel lastig over te schakelen naar verse/rauwe voeding. Dit komt omdat gekookte voeding aantrekkelijker smaakt voor de kat. Eenmaal verwend met gekookte voeding en voeding met sterkte smaakstoffen (smaakstoffen die veel aan kattenbrokjes en blikvoer toegevoegd wordt – dit hoeven niet per definitie onnnatuurlijke smaakstoffen te zijn), zal de kat zich niet zo makkelijk over laten schakelen. De beste manier om de kat te overtuigen dat het gezonder en beter is om verse/rauwe voeding te eten is door zijn favoriete merk blik of brokjes te mengen met een heel klein beetje vers vlees (al dan niet kant en klaar of zelf samengesteld). In de loop der dagen/weken kun je steeds meer vers vlees gaan geven en steeds minder brokjes/blikjes, totdat de kat volledig is overgeschakeld.

barfplaats.nl

Lees meer over natuurlijke, rauwe, verse voeding op www.barfplaats.nl. Op dit gratis forum kunt u ook al uw vragen kwijt over versvlees en het zelf samenstellen van maaltijden voor uw kat (en hond). Niet alleen komen er enthousiaste katteneigenaren op dit forum, ook zult u fokkers van diverse raskatten, voedingsspecialisten en dierenartsen tegenkomen.

© 2005 Door: Lizzy Plat-Coelers

Alaska Koolvisfilet

Posted on mei 12th, 2008 by kattenvoeders

Golden Alaska Koolvisfilet (diepvriesblokken)Gekookte Alaska Koolvisfilet is een product dat we hier al jaren geven. Het is een product met weinig voedingswaarde en indien niet gekookt zelfs een afbreker van essentiële stoffen in het lichaam heb ik me laten vertellen. Vandaar dat het hier enkel als snack wordt gegeven als ik opsta en naar mijn werk ga. Ze kunnen dan kiezen uit 50 gram gekookte koolvis, of rond de 70 gram commercieel natvoer van elke dag weer een ander merk.

De verpakking
De meest voordelige variant van Alaska Koolvis zijn de geperste diepvries blokken, die per vier stuk van 100 gram elk diepgevroren in supermarkten te koop zijn. Wij hebben onderhand al wel gemerkt dat er wel degelijk verschil tussen merken bestaat. Het merk dat wij het meest in huis hebben omdat er niet zoveel taaie stevige donkergekleurde stukken doorheen zitten, is Golden. Wij kopen het bij Plus Supermarkt. Alaska koolvis is daarnaast ook als hele filet verkrijgbaar (ingevroren of vers bij de vishandel).

Gekookte Alaska KoolvisfiletDe prijs
De diepvriesblokken kosten op het moment van schrijven per 400 gram gemiddeld € 1,39. De hele filets zijn duurder.

Ingrediënten (zoals vermeld op de verpakking)
Alaska Koolvis. In het geval van Golden gevangen in de Stille Oceaan.

Gemiddelde analyse
energiewaarde: 336 KJ / 100g; 1 g vet, 22 g eiwit


Diepvriesblok Alaska KoolvisfiletDe substantie
De blokken geperste koolvis kan je na ze kort gekookt te hebben met een vork losrullen. (Overgieten met kokend water tot het net onder staat en dan 45 seconden op vol vermogen in de magnetron, bij het afkoelen gaart het geheel na tot gare maar toch malse vis).

De smaak
Als er niets anders naast wordt aangeboden, dan eten bijna alle leden van het testteam dit wel. Maar aangezien dit steevast als een ‘keuzegerecht’ wordt aangeboden naast een merk natvoer, verkiezen eigenlijk alleen Mijntje en Sauterne de gekookte koolvis boven het natvoer. Het is wel belangrijk dat ik de vis niet te gaan heb gekookt. De hele filets worden hier overigens door alle testers verguisd, waarschijnlijk omdat daarbij de dunne randen altijd gaarder zijn dan de rest die dikker is.

Mijntje is de vaste afnemer in huis van gekookte Alaska Koolvisfilet

De spijsvertering
Koolvis wordt door allemaal bijzonder goed verdragen. In de tijd van de chronische darmontsteking van Mijntje was dit het enige dat ik haar zonder problemen naast de dieetvoeding kon voorschotelen.

 

Producent
Golden, Euroshopper, diverse eigen merken van supermarktketens etc.


Conclusie van het ‘testteam’
Lekker als snack tussendoor, want voedingswaarde heeft het amper. Per 2 dagen gaat er hier 100 gram op en ik heb het dan ook altijd in huis. Het is bovendien stukken goedkoper dan een commercieel natvoer dat uit puur vis bestaat.

NB De bespreking van dit kattenvoer is naar aanleiding van enkel de ervaringen van ons testteam (Sauterne, Yasur, Scar, Mijntje, Mug, Doppie, Tommie en Marie-Angelique). Hun oordeel kan sterk afwijken van het oordeel van andere ‘testteams’. Tenslotte: over smaak valt niet te twisten.

Copyright © 2009 Alles over Kattenvoeders. Theme by THAT Agency powered by WordPress.